«Βόμβα» Ντ. Τραμπ: Διακόπτουμε κάθε σχέση με τον ΠΟΥ - Είναι μαριονέτα της Κίνας

«Βόμβα» Ντ. Τραμπ: Διακόπτουμε κάθε σχέση με τον ΠΟΥ - Είναι μαριονέτα της Κίνας

Την οριστική διακοπή της χρηματοδότησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αλλά και κάθε σχέσης με αυτόν ανακοίνωσε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε πριν από λίγο.  Μάλιστα πρόσθεσε πως η Ουάσινγκτον θα ανακατευθύνει κεφάλαια από τον ΠΟΥ προς άλλους οργανισμούς.

Όπως σημείωσε, ο Αμερικανός πρόεδρος θεωρεί ότι έγιναν σφάλματα του ΠΟΥ στη διαχείριση της πανδημίας, και ειδικότερα το ότι αγνόησε τις πρώτες αναφορές για την εμφάνιση του κορονοϊου ενώ του καταλόγισε ότι τηρεί πολύ στενή σχέση και πολύ ήπια στάση έναντι της Κίνας.

Ο ΠΟΥ «είναι μαριονέτα της Κίνας» είπε χαρακτηριστικά.

Η παραπάνω εξέλιξη τερμάτισε πρόωρα το τελεσίγραφο που είχε στείλει στον ΠΟΥ ο Τραμπ μέσω επιστολής στην οποία ανέφερε ότι θα σταματούσε μόνιμα την αμερικανική χρηματοδότηση, εάν ο ΠΟΥ δεν έκανε μεταρρυθμίσεις εντός 30 ημερών.

Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Απριλίου ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αποφασίσει την την αναστολή της χρηματοδότησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για όσο θα διενεργείται έρευνα για να εξεταστεί ο ρόλος του ΠΟY στην κακή διαχείριση και στη συγκάλυψη της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Η χρηματοδότηση του ΠΟΥ

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χρηματοδοτείται από τα κράτη μέλη του - υπάρχουν 194, συν δύο συνεργάτες-  και από εξωτερικές δωρεές.

H συμμετοχή υπολογίζεται βάση του ΑΕΠ  και του πληθυσμού. Έτσι, για το 2020/21, το "τέλος συμμετοχής" για το Αφγανιστάν είναι 33.500 δολάρια - 0,007% του συνόλου των τελών, ενώ για τις ΗΠΑ είναι 116 εκατομμύρια δολάρια - 22% του συνόλου των τελών μέλους.

Ωστόσο, οι εκτιμώμενες συνεισφορές, τα τέλη συμμετοχής δηλαδή, αποτελούν λιγότερο από το ένα τέταρτο της χρηματοδότησης του ΠΟΥ. Οι εθελοντικές δωρεές, από χώρες και άλλες ομάδες, αποτελούν το υπόλοιπο.