7ος χρόνος, ημέρα 2153η
Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2021

Βοήθεια για το μεταναστευτικό ζητά τώρα ο Ερντογάν

Βοήθεια για το μεταναστευτικό ζητά τώρα ο Ερντογάν

Με διαφορετικό τόνο ο Ταγίπ Ερντογάν απαιτεί νέα βοήθεια από την ΕΕ με πρόσχημα τους πρόσφυγες του Αφγανιστάν, επικαλούμενος την απειλή για επανάληψη των μεταναστευτικών ροών του 2015. Αλλάζοντας τακτική και ύφος, ζητάει μάλιστα η ΕΕ να αναλάβει πρωτοβουλίες, κατηγορώντας μάλιστα πως εκείνη είναι που δεν εφαρμόζει τις συμφωνίες της με την Τουρκία. Προσπαθεί ταυτόχρονα να δείξει πως είναι ο βασικός παίκτης της περιοχής, που θα πείσει την Ευρώπη να βοηθήσει τις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν, όπως το Ιράν και το Πακιστάν.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του τουρκικού πρακτορείου Anadolu, οι πρόεδροι της Τουρκίας και της Γερμανίας συζήτησαν σε τηλεφωνική επικοινωνίας τις διμερείς σχέσεις, το Αφγανιστάν και τα θέματα μετανάστευσης την Τρίτη, σύμφωνα και με επίσημη ανακοίνωση της τουρκικής Διεύθυνσης Επικοινωνιών

«Η Γερμανία και η ΕΕ θα πρέπει να παράσχουν υποστήριξη σε γειτονικές χώρες που φέρουν το βάρος της αφγανικής μετανάστευσης», δήλωσε στον  Σταϊνμάιερ ο Ερντογάν και σημείωσε πως ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν περιορίσει το ζήτημα μόνο στην ασφάλεια των συνόρων.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας χαιρέτισε επίσης το ότι η Τουρκία και η Γερμανία, ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, επέδειξαν αξιοθαύμαστη αλληλεγγύη και συντονισμό κατά τη διαδικασία αποχώρησης από το Αφγανιστάν, ο Ερντογάν είπε ότι πρέπει να διατηρηθεί η ίδια κατανόηση σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που διανύει το Αφγανιστάν.

Τονίζοντας ότι η απαραίτητη ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να παραδοθεί στο Αφγανιστάν από τον ΟΗΕ και άλλες ομάδες, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι κανείς δεν θέλει να δει μια επανάληψη της ροής των μεταναστών από τη Συρία το 2015.

Επίσης σημείωσε ότι η χώρα του δικαιωματικά αναμένει την εφαρμογή της μεταναστευτικής συμφωνίας Τουρκίας - ΕΕ 2016 από κάθε άποψη, τονίζοντας ότι η ΕΕ πρέπει να λάβει μέτρα σε θέματα όπως η αναζωογόνηση των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας, η επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης και η απελευθέρωση των θεωρήσεων για βίζα στους Τούρκους πολίτες.