Στη διαπραγμάτευση ΕΕ - Βρετανίας η επιστροφή των Μαρμάρων;
Bloomberg

Στη διαπραγμάτευση ΕΕ - Βρετανίας η επιστροφή των Μαρμάρων;

Το ενδεχόμενο να τεθεί ως όρος προς την Βρετανία η επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα εξετάζει η ΕΕ, κατά τις διαπραγματεύσεις για μία εμπορική συμφωνία ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου στον απόηχο του Brexit, σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το Bloomberg, έγγραφο που περιλαμβάνει τις οδηγίες προς τους Ευρωπαίους διαπραγματευτές που διεξάγουν τις συνομιλίες με την Μεγάλη Βρετανία, αναφέρει πως ένας από τους όρους για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας που θα καθορίζει τις σχέσεις ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου στην μετά Brexit εποχή, είναι και «η δρομολόγηση ενεργειών ώστε να επιστραφούν πολιτιστικά μνημεία στις χώρες από τις οποίες προέρχονται, σε περίπτωση που είχαν αφαιρεθεί με παράνομες μεθόδους».

Ένας από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις ανέφερε πως η παραπάνω αιτίαση της ευρωπαϊκής πλευράς αποτελεί ευθεία αναφορά στην επιστροφή των Ελγίνειων Μαρμάρων στην Ελλάδα από το Βρετανικό Μουσείο όπου βρίσκονται σήμερα, τα οποία κι είχαν αφαιρεθεί από τον Παρθενώνα κατά τον 19ο αιώνα. 

Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, Έλληνας αξιωματούχος αρνήθηκε πως η επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα αποτελεί όρο για την επίτευξη της εμπορικής συμφωνίας με την Μεγάλη Βρετανία, ενώ συμπλήρωσε πως οι παραπάνω αναφορές δεν σχετίζονται με την ελληνική πλευρά.

Παράλληλα, διπλωματική πηγή σχολίασε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «η παράγραφος αυτή μπήκε επειδή το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί βασικό τοπίο προορισμού προϊόντων αρχαιοκαπηλίας, υστέρα από πρόταση που υποστηρίχτηκε από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Κύπρο».

Κληθείσα, δε, να πει αν η παράγραφος συνδέεται με την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα, η ίδια πηγή δήλωσε πως «πάντα ζητάμε την επιστροφή των μαρμάρων, είναι γνωστή η θέση μας διαχρονικά».

Σημειώνεται, πάντως, πως το επίμαχο έγγραφο, θα αποτελέσει πεδίο διαπραγματεύσεων κατά τις συζητήσεις που θα διεξαχθούν την Τετάρτη, στις οποίες θα τεθούν οι παράμετροι των επίσημων διαπραγματεύσεων που αναμένεται να ξεκινήσουν τον Μάρτιο.

Στο δημοσίευμα του πρακτορείου, στη συνέχεια, γίνεται αναφορά και σε παρόμοιες απαιτήσεις κι άλλων ευρωπαϊκών κρατών, τα οποία ζητούν από την Ένωση την συμπερίληψη μίας σειράς αιτημάτων προς την Μεγάλη Βρετανία, ώστε να συναινέσουν στην έγκριση της εμπορικής συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως ήδη η Γαλλία έχει ζητήσει την ρύθμιση ζητημάτων που αφορούν στην αλιεία στην Θάλασσα της Μάγχης, ενώ η Ισπανία φέρεται να ζητά την οριστική διευθέτηση του ζητήματος σχετικά με το Γιβραλτάρ.