Η Γερμανία θα πιέσει την ΕΕ για αντίποινα στις ΗΠΑ λόγω του Nord Stream 2
Bloomberg

Η Γερμανία θα πιέσει την ΕΕ για αντίποινα στις ΗΠΑ λόγω του Nord Stream 2

Η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο να λάβει μέτρα κατά της αμερικανικής κυβέρνησης αν ο Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποιήσει την απειλή του και επιβάλει πρόσθετες κυρώσεις για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σκέφτεται να πιέσει για συντονισμένη δράση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με δύο Γερμανούς αξιωματούχους που γνωρίζουν τις συνομιλίες. Ένα έγγραφο του υπουργείου Οικονομίας το οποίο επικαλείται το πρακτορείο αναφέρει ότι νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ θα μπορούσαν να πλήξουν σημαντικά, γερμανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες, τράπεζες καθώς και κρατικές υπηρεσίες.

Σημειώνεται ότι την Κυριακή, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι «κατέγραψε μετά λύπης» της τα σχέδια των ΗΠΑ να διευρύνουν τις κυρώσεις που επιβάλλουν εναντίον του υπό κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος συνδέει τη Ρωσία με τη γερμανική αγορά.

«Οι νέες κυρώσεις θα αποτελούσαν σοβαρή ανάμιξη στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και στην εθνική κυριαρχία (των χωρών μελών) της Ε.Ε.», υπογραμμίζεται σε δελτίο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ που βάζουν στο στόχαστρο το έργο της κατασκευής του Nord Stream 2 υιοθετήθηκαν αρχικά στα τέλη του 2019 και καθυστέρησαν την ολοκλήρωσή του, που κανονικά θα καταγραφόταν στα τέλη της περασμένης χρονιάς. Το πακέτο των κυρώσεων επιτρέπει στην κυβέρνηση του Τραμπ να στρέφεται εναντίον των πλοίων που εγκαθιστούν τις σωληνώσεις στη Βαλτική Θάλασσα και όλων των αλλοδαπών οι οποίοι συμβάλλουν στο έργο.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν γιατί ο αγωγός θα διπλασιάσει τις εξαγωγές αερίου της Ρωσίας στη Γερμανία στα 110 δισ. κυβικά μέτρα τον χρόνο, αυξάνοντας έτσι την ενεργειακή εξάρτηση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης από την Μόσχα. 

Bernd Wuestneck/dpa via AP