ΓΔ: 900,65 -2,83 (-0,31 %)

Τζίρος: 58,44 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2025η
Τρίτη, 18 Μαΐου 2021

ΓΔ: 900,65 -2,83 (-0,31 %)

Τζίρος: 58,44 εκατ. €   RT

Bloomberg: Εμφανώς ταραγμένος ο Τσαβούσογλου στη συνάντηση με Δένδια

Bloomberg: Εμφανώς ταραγμένος ο Τσαβούσογλου στη συνάντηση με Δένδια

Αν και ο στόχος της συνάντησης ήταν η  συμφιλίωση, η εξέλιξη πήρε δραματική τροπή αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg για τη δημόσια σύγκρουση που είχαν οι δυο υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Μελβούτ Τσαβούσογλου, επισημαίνοντας πως η διαμάχη έγινε ενώπιον καμερών για θέματα που χωρίσουν τις δυο χώρες με τον Τούρκο υπουργό να είναι εμφανώς ταραγμένος.

Αντί να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις τους, η συνέντευξη Τύπου, ανέβασε απότομα θερμοκρασία, καθώς αντανακλούσε τις αντιθέσεις σε όλα, από τις έρευνες για υδρογονάνθρακες μέχρι τα δικαιώματα των μειονοτήτων και τη μετανάστευση, παρόλο που ήταν η πρώτη επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία τα τελευταία δύο χρόνια, όπου και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ερντογάν και τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μπροστά στις κάμερες ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν να συναντηθούν στη Γενεύη αργότερα αυτό το μήνα για διερευνητικές συνομιλίες για την επανένωση της Κύπρου και ότι θα συνεχίσουν να συνομιλούν με στόχο την επίλυση των διαφορών τους. «Έκανε ακόμα και αναφορές για αμοιβαίες επισκέψεις των ηγετών των δυο χωρών, αν υπάρξει πρόοδος» αναφέρει το Bloomberg.

Εν συνεχεία, όπως σημειώνει, τα πράγματα πήγαν στραβά: «ο Νίκος Δένδιας κατηγόρησε την Τουρκία για παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, του Διεθνές Δικαίου και της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας». Η Τουρκία «έχει κάνει 400 υπερπτήσεις πάνω από το ελληνικό έδαφος, πάνω από την ελληνική γη, δεν μιλώ για τη θάλασσα», είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ενώ, επέκρινε και τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Το διεθνές πρακτορείο κάνει λόγο για έναν «εμφανώς ταραγμένο Τσαβούσογλου που δεν κρατήθηκε» ο οποίος και δήλωσε πως: «Εάν έρχεστε εδώ και μας κατηγορείτε ακόμη και αφού συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τις συζητήσεις για αυτά τα θέματα, τότε πρέπει να δώσω μια απάντηση».

«Πρέπει να πάρουμε μια απόφαση εάν θα συνεχίσουμε να διαφωνούμε έτσι ή θα συνεχίσουμε να μιλάμε», είπε. «Νομίζω, πρέπει να διατηρήσουμε τον διάλογο», συνέχισε αποφεύγοντας να συνεχίσει να αντιπαρατεθεί περαιτέρω.

Εν συνεχεία το πρακτορείο κάνει αναφέρεται στο κυπριακό ζήτημα και τις διαφορές των δυο χωρών.

Διαβάστε ακόμα:

Reuters: Ο Δένδιας συγκρούστηκε με τον Τούρκο ομόλογό του στη συνέντευξη Τύπου

Τουρκικά ΜΜΕ: «Σκανδαλώδεις» οι δηλώσεις του Ν. Δένδια