Βλ. Πούτιν: Θα στοχεύσουμε τις ΗΠΑ, αν η Ουάσινγκτον αναπτύξει πυραύλους στην Ευρώπη

Βλ. Πούτιν: Θα στοχεύσουμε τις ΗΠΑ, αν η Ουάσινγκτον αναπτύξει πυραύλους στην Ευρώπη

Για ευθεία απάντηση προς τις ΗΠΑ έκανε λόγο ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο η Ουάσινγκτον να αναπτύξει πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Κατά την ετήσια ομιλία του στο κοινοβούλιο, ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στην κούρσα των πολεμικών εξοπλισμών και δήλωσε πως επιδίωξη της Ρωσίας δεν είναι να βρεθεί αντιμέτωπη με τις ΗΠΑ ούτε να κάνει πρώτη το βήμα της ανάπτυξης πυραύλων ως απάντηση στην αποχώρηση της Ουάσινγκτον από τη συνθήκη INF που είχε υπογραφεί από τις δύο υπερδυνάμεις την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε πως σε περίπτωση που οι ΗΠΑ τοποθετήσουν πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς στην Ευρώπη, τότε η Μόσχα θα απαντήσει όχι μόνο στις χώρες όπου αναπτύχθηκαν οι πύραυλοι αλλά και στις ίδιες τις ΗΠΑ.

«Αφήστε τους να μετρήσουν την ταχύτητα και το βεληνεκές των πυραύλων που αναπτύσσουμε», είπε ακόμη ο Βλ. Πούτιν, ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε μάλλον ειρωνικά: «Μπορούν όμως να μετρήσουν; Είμαι σίγουρος ότι μπορούν».

Ακόμη, για να σώσει τη Ρωσία αλλά και... την πολιτική του κληρονομία ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια κοινωνική δυσαρέσκεια που προκαλεί πτώση της δημοτικότητάς του, δεσμεύτηκε κατά την ετήσια ομιλία του να βελτιώσει την κατάσταση των Ρώσων πολιτών.

«Δεν θα πρέπει να περιμένουμε, θα βελτιώσουμε την κατάσταση από τώρα. Από αυτήν τη χρονιά οι Ρώσοι θα αισθανθούν βελτίωση», δήλωσε ο Πούτιν απευθυνόμενος και στα δύο σώματα του ρωσικού κοινοβουλίου, ανακοινώνοντας κυρίως μέτρα στήριξης των οικογενειών για να ευνοηθεί η γεννητικότητα.

Ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε αυξήσεις στα επιδόματα τέκνων, φορολογικές ελαφρύνσεις για τις οικογένειες και σχεδόν τον διπλασιασμό των επιδομάτων αναπηρίας. «Περισσότερα παιδιά, λιγότεροι φόροι», υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος, στο πλαίσιο μιας μείωσης των πραγματικών εισοδημάτων που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός εδώ και πέντε χρόνια και της αύξησης του ΦΠΑ την 1η Ιανουαρίου.

«Η φτώχεια συντρίβει κυριολεκτικά τους ανθρώπους. 19 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σήμερα κάτω από το όριο της φτώχειας. Είναι υπερβολικό», δήλωσε ο Πούτιν, σημειώνοντας ότι μπορεί να συναφθεί ένα «κοινωνικό συμβόλαιο» για τη στήριξη του πληθυσμού που έχει ανάγκη.

«Χάρη στα πολλά χρόνια δουλειάς και τα αποτελέσματα που πετύχαμε, μπορούμε τώρα να κατευθύνουμε και να εστιάσουμε τους τεράστιους οικονομικούς πόρους μας στους αναπτυξιακούς στόχους για τη χώρα μας», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Κανείς δεν μας έδωσε αυτά τα χρήματα, ούτε τα δανειστήκαμε. Αυτά τα κεφάλαια κερδήθηκαν από τους εκατομμύρια πολίτες μας, από ολόκληρη τη χώρα», πρόσθεσε.

Η ομιλία του Ρώσου προέδρου ενώπιον των μελών της άνω και της κάτω βουλής της Ρωσίας είναι η πρώτη που εκφωνεί μετά την επανεκλογή του τον Μάρτιο του 2018 για μια τέταρτη θητεία, η οποία ολοκληρώνεται το 2024 και θεωρείται ότι είναι η τελευταία του βάσει του Συντάγματος.