Bλ. Πούτιν: Να σταματήσουν οι ΗΠΑ τις κατηγορίες εναντίον μας

Bλ. Πούτιν: Να σταματήσουν οι ΗΠΑ τις κατηγορίες εναντίον μας

Την θέση ότι οι κατηγορίες για την ανάμειξη του Κρεμλίνου στην αμερικανική εσωτερική πολιτική είναι κατασκευασμένες από αντιπάλους του Ντόναλντ Τραμπ για να υπονομευτεί η προεδρία του, εξέφρασε από την Μόσχα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν στο πλαίσιο του Ρωσικού Φόρουμ Ενέργειας, λέγοντας μάλιστα ότι πρέπει να σταματήσει αυτή η κατάσταση. 

Ο Πούτιν ανοίγοντας τις εργασίες του Φόρουμ, διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα θα συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον  πρόεδρό Tραμπ, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ είναι εταίρος της Ρωσίας σε διάφορους τομείς  συμπεριλαμβανομένης της διεθνούς ασφάλειας, της μη διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και το περιβάλλον.

Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι ο αγωγός NordStream 2 για την προμήθεια φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά θα «λάβει σάρκα και οστά» καθώς όπως είπε «το αμερικανικό φυσικό αέριο είναι πιο ακριβό» Σημειώνεται ότι πρόσφατα ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε εκ νέου την Γερμανία για την ενεργειακή εξάρτηση της από την Ρωσία. 

Παράλληλα τόνισε ότι η πρωτοβουλία της Ε.Ε για την σύσταση μηχανισμού ώστε να παρακαμφθούν οι αμερικανικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν ήρθε αργά. «Αλλά είναι καλύτερα αργά από ποτέ ... Ο πρόεδρος της Γαλλίας  έδωσε πρόσφατα μια ομιλία στη Νέα Υόρκη και μίλησε άμεσα για την ανάγκη αύξησης της οικονομικής κυριαρχίας της ΕΕ και μείωσης της εξάρτησης από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και αυτό είναι σωστό» πρόσθεσε. 

Σημειώνεται ότι πρόσφατα η Επίτροπος της Ε.Ε για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι ανακοίνωσε την σύσταση ενός εναλλακτικού μηχανισμού παράκαμψης των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν, στον οποίο θα μετέχουν χώρες της Ε.Ε, η Κίνα και η Ρωσία. 

Όσο αφορά την κατάσταση με τις τιμές του πετρελαίου, ο Πούτιν τόνισε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δίκιο για τις υψηλές τιμές αλλά θα είναι εν μέρει και ο ίδιος υπεύθυνος. Παράλληλα κάλεσε για συνέχιση του διαλόγου με τις χώρες του ΟΠΕΚ. 

Ενώ όσο αφορά την κατάσταση στην Συρία υποστήριξε ότι οι όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις θα πρέπει να αποσυρθούν κάποια στιγμή από την χώρα, ενώ οι ΗΠΑ είτε θα πρέπει να «λάβουν άδεια από την κυβέρνηση της χώρας είτε έγκριση από τον ΟΗΕ, δεν υπάρχει άλλος τρόπος» πρόσθεσε.

Αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά του στον Ρώσο πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ ο οποίος βρέθηκε δηλητηριασμένος μαζί με την κόρη του Γιούλα στο Σάλμπερι της Αγγλίας, τον περασμένο Μάρτιο, αφού τον αποκάλεσε «σκουπίδι και προδότη που πρόδωσε την μητέρα Ρωσία». 

AP Photo