8ος χρόνος, ημέρα 2440η
Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2022

Bild: Ο Ερντογάν θέλει να εισβάλει στη ρωσική αγορά - «Ντονέρ αντί για Big Mac»

Bild: Ο Ερντογάν θέλει να εισβάλει στη ρωσική αγορά - «Ντονέρ αντί για Big Mac»
AP Images

Η τουρκική οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, η λίρα καταποντίζεται εδώ και χρόνια κι ολοένα και περισσότεροι Τούρκοι αντιμετωπίζουν βιοποριστικά προβλήματα. Αυτοί είναι οι λόγοι που, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Bild», ο Ερντογάν αποφάσισε να μη μετάσχει η χώρα του στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, κάτι που της επιτρέπει να συνεχίζει τις εμπορικές συναλλαγές με τη Μόσχα, όπως και πριν τον πόλεμο και να στρώνει το έδαφος για να εκμεταλλευτεί την αποχώρηση δυτικών επιχειρήσεων από τη Ρωσία.

Παράλληλα, τουρκικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στη χώρα και κάποιες ετοιμάζονται να εισέλθουν στη ρωσική αγορά. Η αλυσίδα ταχυφαγείων Chitir Chicken, επιδιώκει να ανοίξει υποκαταστήματα, από πεντακόσια έως εξακόσια σε περίπτωση που ανάψουν το πράσινο φως οι ρωσικές Αρχές. Μάλιστα ρωσικά εμπορικά κέντρα εμφανίζονται διατεθειμένα να παραχωρήσουν στην τουρκική επιχείρηση τα παραρτήματα των McDonald’s που έχουν κλείσει.

Η Ρωσία είναι εξάλλου ο σημαντικότερος προμηθευτής σιτηρών για την Τουρκία, αφού το 2021 το 70% των εισαγωγών της προήλθαν από εκεί. Κι ο περιορισμός, τώρα, των εξαγωγών σιτηρών από τη Μόσχα μπορεί να έχει δραματικές επιπτώσεις για πολλούς Τούρκους που θα δουν τις τιμές του ψωμιού, των αρτοσκευασμάτων και των ζυμαρικών να εκτοξεύονται στα ύψη.