«Bild»: Φόβοι για νέο ισχυρό σεισμό στην Καλιφόρνια

«Bild»: Φόβοι για νέο ισχυρό σεισμό στην Καλιφόρνια

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Bild», οι σεισμολόγοι έχουν καταγράψει εκατοντάδες μετασεισμούς μετά σεισμό των 7,1 Βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ και τώρα προειδοποιούν για την πιθανότητα νέων μεγάλων σεισμών στην περιοχή. Το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο (USGS) εκτιμά ότι ο κίνδυνος για νέο ισχυρό σεισμό βρίσκεται στο 5%- 10%.

Σε μήνυμά της στο Twitter, η Αμερικανίδα σεισμολόγος, καθηγήτρια Λούσι Τζόουνς, η οποία ερευνά τις πιθανότητες εκδήλωσης μεγάλων σεισμών στη Νότια Καλιφόρνια, προειδοποιεί για το ενδεχόμενο νέων μεγάλων σεισμών στην περιοχή: «Ναι, εκτιμούμε ότι υπάρχει πιθανότητα 1:10 να υπάρξει κι άλλος σεισμός, μεγέθους 7 Βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ στην κοιλάδα Searles». 

Η κοιλάδα Searles, που βρίσκεται στην έρημο Mojave, περίπου 150 μίλια βορειοανατολικά του Λος Άντζελες, είναι πάνω στο ρήγμα του Αγίου Ανδρέα, το οποίο, όταν ενεργοποιείται, «δίνει» μεγάλους σεισμούς. 

Από την πλευρά του, ο Ζακάρι Ρος του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνια επισημαίνει ότι «ο αριθμός των μετασεισμών- μετά τον σεισμό της Πέμπτης- έχουν ήδη φθάσει τις δύο χιλιάδες, αριθμός που είναι πάνω από το μέσο όρο. Ένας σεισμός αυτού του μεγέθους θα μπορούσε ακόμα να προκαλέσει μετασεισμούς για χρόνια».

Ζημιές σε κτίρια και υποδομές, πυρκαγιές και ορισμένους τραυματισμούς, είναι μέχρι στιγμής ο απολογισμός της ισχυρότατης σεισμικής δόνησης, μεγέθους τουλάχιστον 7,1 βαθμών, που εκδηλώθηκε στη νότια Καλιφόρνια με επίκεντρο 202 χιλιόμετρα βόρεια του Λος Άντζελες και εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, όπως το κατέγραψε το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο (USGS) και το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC), μία ημέρα μετά τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε την περασμένη Πέμπτη. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε την κομητεία του Σαν Μπερναρντίνο, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας.

Διαβάστε ακόμη: Ισχυρός σεισμός 7.1 Ρίχτερ στην Καλιφόρνια - Εκτεταμένες ζημιές

Κ. Συνολάκης: Το μεγάλο εστιακό βάθος του σεισμού «έσωσε» την Καλιφόρνια