Βέτο Τραμπ στο ψήφισμα που τερματίζει τον ρόλο των ΗΠΑ στον πόλεμο της Υεμένης

Βέτο Τραμπ στο ψήφισμα που τερματίζει τον ρόλο των ΗΠΑ στον πόλεμο της Υεμένης

Όπως αναμενόταν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άσκησε το βέτο που διαθέτει για να εμποδίσει την εφαρμογή ψηφίσματος του αμερικανικού Κογκρέσου που αξίωνε η Ουάσινγκτον να πάψει να προσφέρει υποστήριξη στη στρατιωτική συμμαχία υπό τη διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας η οποία έχει εμπλακεί από το 2015 στον πόλεμο στην Υεμένη.

Ο Τραμπ, επιμένοντας πως η στρατηγική συμμαχία με το Ριάντ πρέπει να παραμείνει αλώβητη παρά την εμπλοκή του βασιλείου στην καταστροφική σύρραξη στη φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου αλλά και τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι τον Οκτώβριο του 2018 στην Κωνσταντινούπολη, θεωρείτο σχεδόν δεδομένο πως θα ασκούσε το δικαίωμα αρνησικυρίας που διαθέτει.

Σε ανακοίνωσή του, ο Τραμπ έκανε λόγο για μια «ανώφελη» και «επικίνδυνη» απόπειρα να «αποδυναμωθούν οι εξουσίες που μου παραχωρούνται από το Σύνταγμα» των ΗΠΑ, κάτι που θα μπορούσε να «θέσει σε κίνδυνο τη ζωή Αμερικανών πολιτών και γενναίων στελεχών των ενόπλων μας δυνάμεων, σήμερα όσο και στο μέλλον».

Με δεδομένες τις ισορροπίες ισχύος στο αμερικανικό Κογκρέσο, το βέτο του Τραμπ δεν αναμένεται να ανατραπεί.

ΗΑΕ: Ο ΥΠΕΞ Ανουάρ Γκαργκάς χαιρετίζει το βέτο του Ντόναλντ Τραμπ 

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Ανουάρ Γκαργκάς εξέφρασε ικανοποίηση για την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να ασκήσει βέτο σε απόφαση του Κογκρέσου που προέβλεπε να τερματιστεί η υποστήριξη των ΗΠΑ στη στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας που έχει εμπλακεί από το 2015 στον πόλεμο στην Υεμένη.

«Η επιβεβαίωση της υποστήριξης του προέδρου Τραμπ στην αραβική συμμαχία στην Υεμένη είναι θετική ένδειξη», έκρινε ο Γκαργκάς σε ανάρτησή του στο Twitter τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Η απόφασή του είναι τόσο «επίκαιρη» όσο και «στρατηγική», πρόσθεσε ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΑΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP