Βερολίνο: Έρευνα σε βάρος του Αμπάς για τις δηλώσεις του σχετικά με το Ολοκαύτωμα

Βερολίνο: Έρευνα σε βάρος του Αμπάς για τις δηλώσεις του σχετικά με το Ολοκαύτωμα

Εις βάρος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, είναι η έρευνα που διεξάγει η αστυνομία του Βερολίνου, καθότι ο Αμπάς καθίσταται ύποπτος «για υποκίνηση μίσους» μετά τις επίμαχες δηλώσεις για το Ολοκαύτωμα. Η αστυνομία δέχθηκε προσφυγή κατά του Αμπάς για «σχετικοποίηση του Ολοκαυτώματος» μετά τις δηλώσεις που έκανε την Τρίτη κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, στο Βερολίνο.

Στο πλαίσιο της έρευνας προβλέπεται η αστυνομία να ενημερώσει «προσεχώς» την εισαγγελία, η οποία με τη σειρά της θα αποφασίσει αν θα δώσει ή όχι συνέχεια, όπως διευκρίνισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Η δήλωση του Αμπάς

Ο Αμπάς συνέκρινε την κατάσταση στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Παλαιστινιακά Εδάφη με το Ολοκαύτωμα, όταν ρωτήθηκε σχετικά με την επίθεση που είχε γίνει πριν από πενήντα χρόνια στο Μόναχο, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, το 1972. Η επίθεση, η οποία είχε γίνει από ενόπλους Παλαιστινίους, είχε στοιχίσει τη ζωή σε 11 Ισραηλινούς.

«Από το 1947 μέχρι σήμερα, το Ισραήλ έχει διαπράξει 50 σφαγές σε 50 παλαιστινιακά χωριά και πόλεις (...), 50 σφαγές, 50 ολοκαυτώματα και ακόμη και σήμερα έχουμε καθημερινά νεκρούς από τον ισραηλινό στρατό», είχε δηλώσει προκαλώντας κύμα αγανάκτησης κυρίως στο Ισραήλ και τη Γερμανία.

Η έρευνα

Στην περίπτωση που ο Αμπάς προστατεύεται από διπλωματική ασυλία, η έρευνα ενδέχεται να λήξει γρήγορα. Την πιθανότητα αυτή εκτιμά και το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, καθότι ο Αμπάς βρισκόταν στη Γερμανία στο πλαίσιο μιας επίσημης επίσκεψης. Ωστόσο, ο ποινικολόγος Μίχαελ Κούμπιτσιλ, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα Bild, έχει αμφιβολίες.

Σύμφωνα με τον ποινικολόγο, ο Αμπάς δεν μπορεί να χαίρει ασυλίας παρά μόνον ως «αντιπρόσωπος ενός άλλου κράτους», συνεπώς το ζήτημα αν η Παλαιστίνη μπορεί να θεωρηθεί ή όχι κράτος αποκτά «πολύ μεγάλη σημασία».

Σημειώνεται ότι περισσότερες από 130 χώρες αναγνωρίζουν ως κράτος την Παλαιστίνη, όχι όμως και η Γερμανία. Ενώ το Βερολίνο έχει συνάψει διπλωματικές σχέσεις με τα κατεχόμενα εδάφη.