Βενεζουέλα: «Κύμα» φυγής στρατιωτικών του Ν. Μαδούρο προς Κολομβία

Βενεζουέλα: «Κύμα» φυγής στρατιωτικών του Ν. Μαδούρο προς Κολομβία

Κύμα φυγής από στελέχη των ένοπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας της Βενεζουέλας που από το Σάββατο περνούν κατά δεκάδες τα σύνορα με την Κολομβία, με τον συνολικό αριθμό τους να ανέρχεται σε 326 άτομα, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό της κολομβιανής υπηρεσίας μετανάστευσης.

Οι περισσότεροι πέρασαν τα σύνορα προς την επαρχία Νόρτε δε Σαντανδέρ της Κολομβίας, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Κούκουτα, όπου βρίσκεται αποθηκευμένη η ανθρωπιστική βοήθεια που έχουν στείλει οι ΗΠΑ για την Βενεζούελα.

Άλλοι στρατιωτικοί αναζήτησαν βοήθεια από την κολομβιανή υπηρεσία μετανάστευσης στα τμήματα Αραούκα και Λα Γκουαχίρα, καθώς και στις πόλεις Βαλεντουπαρ, Καρταχένα Ντε Ίντιας, Μεντεγίν και στην πρωτεύουσα Μπογοτά.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της κολομβιανής υπηρεσίας Κριστιάν Κρούγκερ Σαρμιέντο, τα εν λόγω στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας της Βενεζουέλας διέφυγαν από τη «δικτατορία του Νικολάς Μαδούρο προς αναζήτηση τροφής λόγω ελλείψεων στην χώρα τους, και εξαιτίας πιέσεων των κολεκτίβος», δηλαδή ένοπλες ομάδων σκληροπυρηνικών τσαβίστας.

Κάποιοι εισήλθαν στην Κολομβία ένστολοι και άλλοι φορώντας πολιτικά, ενώ αρκετοί συνοδεύονται από τις οικογένειές τους και αιτήθηκαν άσυλο στη γειτονική χώρα.

Δείτε βίντεο: