7ος χρόνος, ημέρα 2180η
Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021

Βέλγιο - Κορονοϊός: Η πανδημία «κόβει» τη χώρα στα τρία

Βέλγιο - Κορονοϊός: Η πανδημία «κόβει» τη χώρα στα τρία
Shutterstock

Χωρισμένο στα τρία θα είναι το Βέλγιο από την 1η Οκτωβρίου, όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας. Ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρόο ανακοίνωσε στις 17 Σεπτεμβρίου ότι οι περιφέρειες θα έχουν πλέον το ελεύθερο να θέτουν τους δικούς τους κανόνες.

Έτσι, λοιπόν, από την 1η Οκτωβρίου, ενώ στη Φλάνδρα θα καταργηθεί η υποχρέωση χρήσης μάσκας σε δημόσιους χώρους, επιχειρήσεις, καταστήματα και σχολεία, στις Βρυξέλλες όχι μόνο δεν θα καταργηθεί (σε εσωτερικούς χώρους), αλλά θα εφαρμοστεί και η χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού για άτομα άνω των 16 ετών στην εστίαση, στα αθλητικά κέντρα και σε πολιτιστικούς χώρους.

Η Φλάνδρα επικαλείται το γεγονός ότι το ποσοστό εμβολιασμού είναι πολύ υψηλό στην περιφέρειά της (το 91% των ατόμων άνω των 18 ετών είναι πλήρως εμβολιασμένοι). Αντίθετα, στη Βαλονία το ποσοστό εμβολιασμού άνω των 18 ετών είναι 79% και στις Βρυξέλλες 64%.

Ενωμένοι για την τρίτη δόση

Η Βαλονία αποφάσισε χθες, Πέμπτη, να ακολουθήσει το παράδειγμα των Βρυξελλών στη διαχείριση της πανδημίας και έτσι από τις 15 Οκτωβρίου η είσοδος στην εστίαση και σε άλλες δραστηριότητες θα γίνεται μόνο με τη χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού τεστ.

Οι τρεις περιφέρειες του Βελγίου, ωστόσο, κατάφεραν να θέσουν κοινούς κανόνες όσον αφορά τη χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά της covid-19. Περίπου στις αρχές Οκτωβρίου θα ξεκινήσει να χορηγείται η τρίτη δόση στους τρόφιμους των γηροκομείων και σε άτομα άνω των 85 ετών και σε ανοσοκατασταλμένα άτομα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ