Βέλγιο: Δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές παρά την κυβερνητική κρίση

Βέλγιο: Δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές παρά την κυβερνητική κρίση

Ο βασιλιάς του Βελγίου Φίλιππος απέρριψε σήμερα το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μετά την παραίτηση της κυβέρνησης, στην οποία ανέθεσε τη διαχείριση των «τρεχουσών υποθέσεων», από σήμερα έως τις εκλογές της 26ης Μαΐου, σύμφωνα με ανακοίνωση από το παλάτι.

Το Βέλγιο βρίσκεται σε πολιτική κρίση εδώ και δύο εβδομάδες, μετά την απόφαση των Φλαμανδών εθνικιστών υπουργών να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση συμμαχίας την οποία στήριζαν. Οι αποχωρήσαντες ήταν αντίθετοι στο να στηρίξει η χώρα το Παγκόσμιο Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών για τη μετανάστευση, που εγκρίθηκε επίσημα σις 10 Δεκεμβρίου στο Μαρακές (Μαρόκο) από τον πρωθυπουργό, τον φιλελεύθερο γαλλόφωνο Σαρλ Μισέλ.

Ως επικεφαλής μιας κυβέρνησης μειοψηφίας (έχασε τη στήριξη 52 από τις 150 βουλευτές), ο Σαρλ Μισέλ αποφάσισε την Τρίτη να υποβάλει την παραίτησή του.

Ο βασιλιάς στη συνέχεια είχε διαβουλεύσεις με τους επικεφαλής των κομμάτων για να αξιολογήσει την επιθυμία τους να προχωρήσει η χώρα ή όχι σε πρόωρες εκλογές μέσω της διάλυσης της Βουλής.

Σήμερα, βγήκε η βασιλική ετυμηγορία: «Ο βασιλιάς αποδέχθηκε την παραίτηση της κυβέρνησης και την επιφόρτισε με τη διαχείριση των τρεχουσών υποθέσεων», ανέφερε το παλάτι σε ανακοίνωσή του.

«Σημειώνει την πολιτική βούληση να εγγυηθεί την καλή διοίκηση της χώρας έως τις επόμενες εκλογές» που προβλέπονται για τις 26 Μαΐου, πρόσθεσε το παλάτι. Οι κάλπες αυτές θα συμπέσουν στο Βέλγιο με τις ευρωεκλογές.

Ο βασιλιάς Φίλιππος ζήτησε τη συνεργασία μεταξύ του κοινοβουλίου και της παραιτηθείσας κυβέρνησης, προκειμένου να ψηφιστούν σημαντικά νομοσχέδια όπως ο προϋπολογισμός του 2019.

Ο βασιλιάς, αναφέρεται στην ανακοίνωση, «ζητά από τους πολιτικούς ηγέτες και τους θεσμούς, προς τους οποίους επαναλαμβάνει την εμπιστοσύνη του, να δώσουν την κατάλληλη απάντηση στις οικονομικές, δημοσιονομικές και διεθνείς προκλήσεις, και να ανταποκριθούν στις προσδοκίες του λαού, κυρίως στον κοινωνικό και περιβαλλοντικό τομέα», ανέφερε το παλάτι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ