Παραιτήθηκε ο Μπόρις Τζόνσον: «Είναι οδυνηρό να μην ολοκληρώνω τη θητεία μου»

Παραιτήθηκε ο Μπόρις Τζόνσον: «Είναι οδυνηρό να μην ολοκληρώνω τη θητεία μου»

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε την παραίτηση του μετά από ένα τριήμερο μπαράζ παραιτήσεων υπουργών, υφυπουργών και κομματικών στελεχών που τον καλούσαν να αποχωρήσει λόγω επανειλημμένων αστοχιών του στη διαχείρηση σκανδάλων αλλά και αποδείξεων ότι προχώρησε σε ψευδείς δηλώσεις.

Τονίζοντας ότι  «είναι οδυνηρό να μην ολοκληρώνει τη θητεία του» ανέφερε ότι «η διαδικασία επιλογής  νέου ηγέτη θα πρέπει να ξεκινήσει τώρα».

«Και βέβαια είναι οδυνηρό να μην μπορώ να υλοποιήσω τόσες πολλές ιδέες και πρότζεκτ. Αλλά όπως είδαμε στο Γουεστμίνστερ, το ένστικτο της αγέλης είναι ισχυρό και όταν κινείται η αγέλη, κινείται!», δήλωσε χαρακτηριστικά ενώ για να δείξει ότι δεν απειλείται η κυβερνητική συνέχεια τόνισε ότι «σήμερα διόρισα ένα υπουργικό συμβούλιο για να υπηρετήσω, όπως θα κάνω, έως ότου υπάρξει νέος αρχηγός». 

«Θέλω λοιπόν να πω στα εκατομμύρια των ανθρώπων που μας ψήφισαν το 2019, πολλοί από τους οποίους ψήφισαν Συντηρητικούς για πρώτη φορά: ΄'Σας ευχαριστώ για αυτή την απίστευτη εντολή, τη μεγαλύτερη συντηρητική πλειοψηφία από το 1987, το μεγαλύτερο μερίδιο της ψήφου από τότε 1979.' «Και ο λόγος που πάλεψα τόσο σκληρά τις τελευταίες μέρες για να συνεχίσω να υπηρετώ αυτή την εντολή προσωπικά δεν ήταν απλώς επειδή έτσι ήθελα, αλλά επειδή ένιωθα ότι ήταν η δουλειά μου, το καθήκον μου, η υποχρέωσή μου να συνεχίσω. να κάνουμε αυτό που υποσχεθήκαμε το 2019», είπε ο Τζόνσον εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν ανταποκρίθηκε νωρίτερα στα αιτήματα για παραίτηση.

Κάνοντας απολογισμό για την διακυβέρνηση του, είπε: «Και φυσικά, είμαι πολύ περήφανος για τα επιτεύγματα αυτής της κυβέρνησης: Για την ολοκλήρωση του Brexit μέχρι τη διευθέτηση των σχέσεών μας με την ήπειρο που εκκρεμούσαν για πάνω από μισό αιώνα. Για την ανάκτηση της εξουσίας αυτής της χώρας να φτιάχνει τους δικούς της νόμους στο κοινοβούλιο, για την έξοδο μας  από τη πανδημία, παρέχοντας τους ταχύτερους εμβολιασμούς στην Ευρώπη, την ταχύτερη έξοδο από το lockdown και τους τελευταίους μήνες, για το γεγονός ότι οδηγήσαμε τη Δύση να αντισταθεί στην επιθετικότητα του Πούτιν στην Ουκρανία».

«Η παραίτησή του ήταν αναπόφευκτη», ανέφερε στο Twitter ο Τζάστιν Τόμλινσον, αντιπρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος. "Ως κόμμα πρέπει να ενωθούμε γρήγορα και να επικεντρωθούμε σε ό,τι έχει σημασία. Είναι σοβαροί καιροί σε πολλά μέτωπα".

Μια αντιπροσωπεία ανώτερων υπουργών και ένας εκπρόσωπος συντηρητικών βουλευτών που δεν είναι στην κυβέρνηση πήγαν στην Ντάουνινγκ Στριτ για να δουν τον Τζόνσον το απόγευμα της Τετάρτης για να τον πείσουν ώστε να προχωρήσει σε μια αξιοπρεπή έξοδο. 

Ενδεικτικό της ανταρσίας που εκδηλώθηκε είναι ότι ακόμα και ο άνθρωπος που διόρισε ως υπουργό Οικονομικών λιγότερο από 48 ώρες νωρίτερα, ο Ναντίμ Ζαχαούι, του έδειξε  σήμερα δημόσια την πόρτα της εξόδου. 

«Αυτό δεν είναι βιώσιμο και θα γίνεται όλο και χειρότερο, για το Συντηρητικό Κόμμα και το πιο σημαντικό για όλη τη χώρα», είπε ο Ζαχάουι στο Twitter μετά την παραίτηση περισσότερων από 50 υπουργών και βοηθών από την κυβέρνηση. «Πρέπει να κάνεις το σωστό και να φύγεις τώρα».

Μερικοί από αυτούς που παρέμειναν στη θέση τους, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας Μπεν Γουάλας, είπαν ότι το έκαναν μόνο επειδή είχαν την υποχρέωση να διατηρήσουν τη χώρα ασφαλή.

«Η Βρετανία συνεχίζει να έχει μια λειτουργική κυβέρνηση», δήλωσε ο Υπουργός Πληρωμών, Μάικλ Έλις, σε τοποθέτηση του στο Κοινοβούλιο θέλοντας να τονίσει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος κυβερνητικής παράλυσης. 

Πρώην δημοφιλής νυν εξοστρακισμένος 

Ο ενθουσιώδης Τζόνσον ανέβηκε στην εξουσία πριν από σχεδόν τρία χρόνια, υποσχόμενος να ολοκληρώσει την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να τη σώσει από την πικρή διαμάχη που ακολούθησε το δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit.

Από τότε, ορισμένοι Συντηρητικοί είχαν υποστηρίξει με ενθουσιασμό τον πρώην δημοσιογράφο και δήμαρχο του Λονδίνου, ενώ άλλοι, παρά τις επιφυλάξεις, τον υποστήριξαν επειδή ήταν σε θέση να απευθυνθεί σε τμήματα του εκλογικού σώματος που συνήθως απέρριπταν το κόμμα τους.

Αυτό επιβεβαιώθηκε στις εκλογές του Δεκεμβρίου 2019. Αλλά η μαχητική και συχνά χαοτική προσέγγιση της κυβέρνησής του στη διακυβέρνηση και μια σειρά από σκάνδαλα έχουν εξαντλήσει την καλή θέληση πολλών από τους βουλευτές του, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν είναι πλέον δημοφιλής στο ευρύ κοινό.

Η τελευταία κρίση που αποδείχθηκε και χαριστική βολή για τον Τζόνσον  ξέσπασε όταν ο βουλευτής Κρις Πίντσερ, ο οποίος είχε κυβερνητικό ρόλο, αναγκάστηκε να παραιτηθεί λόγω των κατηγοριών ότι παρενοχλούσε  άνδρες σε κλαμπ ιδιωτικών μελών. Ο Τζόνσον χρειάστηκε να ζητήσει συγγνώμη αφού προέκυψε ότι γνώριζε ότι ο Πίντσερ είχε αντιμετωπίσει προηγουμένως καταγγελίες για σεξουαλική κακή συμπεριφορά πριν τον διορίσει. Ο πρωθυπουργός είπε ότι το είχε ξεχάσει.

Αυτό ακολούθησε μήνες σκανδάλων και σφαλμάτων, συμπεριλαμβανομένης της καταδίκης για κρυφά πάρτι στην κατοικία και το γραφείο του στην Ντάουνινγκ Στριτ, που παραβίασαν τους αυστηρούς κανόνες καραντίνας για τον COVID-19 και είχαν ως αποτέλεσμα να του επιβληθεί πρόστιμο από την αστυνομία  για μια συγκέντρωση για τα 56α γενέθλιά του.

Υπήρξαν επίσης ανατροπές πολιτικής στάσης, μια άστοχη υπεράσπιση ενός βουλευτή που παραβίασε τους κανόνες lobbying και κριτική ότι δεν έχει κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, με πολλούς Βρετανούς να αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές των καυσίμων και των τροφίμων.