Βαραίνει το κλίμα για τη Μέι με παραιτήσεις απειλούν βουλευτές και υπουργοί

Βαραίνει το κλίμα για τη Μέι με παραιτήσεις απειλούν βουλευτές και υπουργοί

Με φόντο το χθεσινή συνάντηση της Τερέζα Μέι με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, οι οποίοι δεν  κατάφεραν να άρουν το αδιέξοδο για το Brexit στη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες, βουλευτές και υπουργοί των Συντηρητικών απειλούν με παραιτήσεις και αποχωρήσεις. 

Συγκεκριμένα, ο Ντέιβ Μουντέλ, Υπουργός Σκωτίας υπαινίχθηκε ότι θέλει παράταση του άρθρου 50 στην περίπτωση που η Μέι δεν μπορέσει να κερδίσει την υποστήριξη του κοινοβουλίου. Ο Μουντέλ είπε στο Εδιμβούργο «θα κάνω "ό, τι μπορώ και ό, τι κρίνω απαραίτητο για να αποτρέψω την άτακτη έξοδο» ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει το ενδεχόμενο παραίτησης του από το Υπουργικό Συμβούλιο. 

Παράλληλα, δεν αμφισβήτησε τη φήμη ότι αυτός και άλλα τρία μέλη του υπουργικού συμβουλίου, οι Γκρέγκ Κλαρκ, Άμπερ Ροούντ και Ντέιβιντ Γκοούκ είναι αυτοί που ζητούν καθυστέρηση του Brexit, απειλώντας ακόμα και με παραίτηση. 

 

 

Στην ίδια κατεύθυνση - της παραίτησης ακόμα και αποχώρησης από το κόμμα - βρίσκεται και ο πρώην γενικός εισαγγελέας Ντόμινικ Γκριβ, εκ των πλέων θερμών υποστηρικτών της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε, ο οποίος μιλώντας στο BBC,  κατέστησε σαφές ότι εάν η χώρα οδηγηθεί σε άτακτο Brexit, χωρίς δηλαδή συμφωνία, θα παραιτηθεί. Παράλληλα, συνεχάρη τους 11 βουλευτές της Ανεξάρτητης Ομάδας για το θάρρος τους και υποστήριξε ότι είναι 100% σύμφωνος με την ανάγκη ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.

Ανάλογες δηλώσεις στο ραδιόφωνο BBC 4 έκανε η πρώην Υπουργός Παιδείας Τζαστίν Γκρίνιγκ η οποία είπε χαρακτηριστικά «δεν νομίζω ότι μπορώ να παραμείνω μέλος κόμματος το οποίο μας έβγαλε χωρίς συμφωνία εκτός Ε.Ε».

Σημειώνεται ότι από τη Δευτέρα μια νέα Ανεξάρτητη Ομάδα έχει κάνει την εμφάνιση της στο βρετανικό κοινοβούλιο, όπου ήδη έχουν προσχωρήσει οκτώ βουλευτές του Τζέρεμι Κόρμπιν και τρεις της Τερέζα Μέι.

Απειλές και στους Εργατικούς

Στο απέναντι στρατόπεδο πάλι, ο βουλευτής των Εργατικών Ίαν Όστιν άφησε υπονοούμενα σε «Express» και «Star» ότι μπορεί να συνεχίσει την καριέρα του ως ανεξάρτητος σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι θα σκεφτεί «πολύ και σοβαρά» το μέλλον του στο κόμμα.

AP Photo