Β. Σόιμπλε: Οι καιροί είναι ώριμοι για μια κοινή οικονομική πολιτική των χωρών της ΕΕ

Β. Σόιμπλε: Οι καιροί είναι ώριμοι για μια κοινή οικονομική πολιτική των χωρών της ΕΕ

Την πεποίθηση ότι οι καιροί είναι πλέον ώριμοι για μια κοινή, ενιαία οικονομική πολιτική όλων των χωρών της ΕΕ εξέφρασε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και νυν πρόεδρος του Γερμανικού Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έκανε έκκληση στους Ευρωπαίους, να αξιοποιήσουν την πανδημία του κορονοϊού «για να δημιουργηθεί μια κοινή ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική». 

«Απαιτείται σήμερα το θάρρος που δεν είχαμε κατά την κρίση του 2010, ώστε να επιτύχουμε επιτέλους περισσότερη ολοκλήρωση στην ευρωζώνη. Δεν επιτρέπεται να χάσουμε την ευκαιρία ξανά. Είναι η ώρα, πέραν του (συζητούμενου) Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης να μετεξελίξουμε την νομισματική ένωση σε οικονομική ένωση», γράφει ο Σόιμπλε σε άρθρο του το οποίο φιλοξενείται από την Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). 

Η τρέχουσα αντιπαράθεση (για το Ταμείο ανάκαμψης) είναι «υπεραπλουστευμένη, αφού περιστρέφεται πρωτίστως γύρω από πτυχές της χρηματοδότησης (του ευρωπαϊκού πακέτου βοήθειας προς τις πληγείσες χώρες της EE), για το εάν, δηλαδή, τα προγραμματισμένα κονδύλια θα διατεθούν ως επιχορηγήσεις ή ως δάνεια. Θα πρέπει να την οδηγήσουμε εντονότερα στο τι θέλουμε να κάνουμε συγκεκριμένα για να προωθήσουμε την Ευρώπη συλλογικά», προσθέτει ο χριστιανοδημοκράτης (CDU)πολιτικός.

Ο Σόιμπλε, υπενθυμίζει στην συνέχεια την εξέλιξη της ΕΕ μέσω της συνήθους πολιτικής των μικρών βημάτων, ακόμη και κατά τη δημιουργία της ζώνης του ευρώ: «Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, συμφωνήσαμε να ξεκινήσουμε με την νομισματική ένωση με την προσδοκία ότι θα ακολουθήσουν  περαιτέρω βήματα προς την οικονομική ένωση, αλλά, υτό δεν συνέβη. Ενώ η  νομισματική πολιτική κοινοτικοποιήθηκε στη ζώνη του ευρώ, η οικονομική πολιτική παρέμεινε εθνική ευθύνη».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών - γνωστός κατά την διάρκεια της ελληνικής κρίσης ως σκληρός διαπραγματευτής- τόνισε ότι για μια κοινή δημοσιονομική πολιτική απαιτούνται και οι απαραίτητοι πόροι: «Όταν το ευρωπαϊκό χρέος υπερβαίνει το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, χρειαζόμαστε επίσης ίδια ευρωπαϊκά έσοδα, όπως για παράδειγμα από την φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών μέσων υψηλού κινδύνου, η οποία (φορολόγηση) έχει νόημα μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο», όπως γράφει.

«Ο πολυζητημένος ψηφιακός φόρος, δεδομένης της αντίστασης των ΗΠΑ, θα έχει επιτυχία μόνον εάν είναι κοινό ευρωπαϊκό σχέδιο», πιστεύει ο Σόιμπλε, ο οποίος τάσσεται επίσης «υπέρ ενός αναμορφωμένου συστήματος ενεργειακών φόρων και μιας βελτιωμένης εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου για τη χρηματοδότηση της ΕΕ».

Ο Σόιμπλε, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της κρίσης χρέους από το 2009 έως το 2017, τόνισε επιπλέον ότι «από τότε, έχει καταλάβει και ο τελευταίος ότι χρειαζόμαστε μια κοινή οικονομική και δημοσιονομική πολιτική, ώστε να σταθεροποιήσουμε σε μόνιμη βάση το ενιαίο νόμισμα». 

Τέλος, τονίζει: «Θα είχαμε προχωρήσει σημαντικά περισσότερο στην Ευρώπη εάν η ιδέα είχε επικρατήσει κατά την ελληνική κρίση το 2010, να δημιουργήσουμε, δηλαδή, ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο».