Β.Σόιμπλε: Δεν μας τρομάζει το ενδεχόμενο κυβέρνησης μειοψήφιας

Β.Σόιμπλε: Δεν μας τρομάζει το ενδεχόμενο κυβέρνησης μειοψήφιας

Την πεποίθηση ότι η γερμανική δημοκρατία είναι πλέον αρκετά σταθερή ώστε να αντέξει ακόμη και μια αποχώρηση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος από την κυβέρνηση εξέφρασε ο ο Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

«Αν το SPD κάποια στιγμή δεν αντέχει άλλο, δεν θα καταρρεύσει ο κόσμος. Έχουμε σταθερές δημοκρατικές συνθήκες», τονίζει και δηλώνει βέβαιος ότι και ως μειοψηφία η κυβέρνηση θα είναι σταθερή. Οι πατέρες και οι μητέρες του Συντάγματος μας, μετά την εμπειρία της Βαϊμάρης έχουν κάνει την θέση του ή της Καγκελαρίου τόσο ισχυρή ώστε δεν θα πρέπει να τρομάζουμε στο ενδεχόμενο», τόνισε.

 

 Μιλώντας στην Bild, ο Σόιμπλε δηλώνει πως δεν θεωρεί ότι είναι μειονέκτημα για την Μέρκελ η καταψήφιση του τέως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Φόλκερ Κάουντερ. Η καγκελάριος είναι σε θέση να σταθεροποιήσει την κατάσταση με την αλλαγή στην ηγεσία της Κ.Ο, επισημαίνει και εκτιμά ότι η πρόσφατη κρίση την ενίσχυσε στο εσωτερικό του κόμματος και επισημαίνει ότι η Γερμανία θα μπορούσε πλέον να ανεχτεί και μια κυβέρνηση μειοψηφίας.

Παράλληλα εξέφρασε ότι την εκτίμηση ότι η Ανγκελα Μέρκελ θα επανεκλεγεί στην ηγεσία του CDU, στο τακτικό συνέδριο του κόμματος τον Δεκέμβριο.

Σε ερώτηση για την παρουσία του AfD στη Bundestag, απαντά ότι «ένα κοινοβούλιο πρέπει να μπορεί να αντέξει μια σκληρή αντιπαράθεση» και προσθέτει ότι η ένταση δεν είναι τέτοια που θα έπρεπε να μας ενοχλεί. «Το πρόβλημα είναι άλλο», λέει ωστόσο: «Όποιος, όπως η AfD εκμεταλλεύεται προκαταλήψεις σε βάρος μειοψηφιών για πολιτικούς σκοπούς, παραβιάζει την βασική δημοκρατική συναίνεση. Και εκεί θα πρέπει να παρέμβουμε».