Β. Πούτιν: «Είναι πολύ νωρίς να απελευθερωθούν οι ναυτικοί και να επιστραφούν τα πλοία»

Β. Πούτιν: «Είναι πολύ νωρίς να απελευθερωθούν οι ναυτικοί και να επιστραφούν τα πλοία»

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι είναι «πολύ νωρίς» να επιστρέψουν οι Ουκρανοί ναυτικοί και τα ναυτικά πλοία που κατασχέθηκαν από τη Ρωσία στη Θάλασσα του Αζόφ, κατηγορώντας την ουκρανική κυβέρνηση ότι προκάλεσε ένα περιστατικό για να αποσπάσει την προσοχή από τα εσωτερικά προβλήματα, σύμφωνα με τον Garduan.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας παραχώρησε συνέντευξη στους δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο κορυφής της ομάδας των G20, στο Μπουένος Άιρες, όπου ο Ντόναλντ Τράμπ ακύρωσε τη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, λόγω της άρνησης της Μόσχας να απελευθερώσει τους 24 Ουκρανούς.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι ήταν αναγκαία η κράτηση των συλληφθέντων ναυτικών, ενώ έχει συνταχθεί και έκθεση, στην οποία επισημαίνεται ότι τα ουκρανικά πολεμικά πλοία παραβίασαν τα χωρικά ύδατα της Ρωσίας.

Υποστήριξε δε ότι τα αρχεία καταγραφής των πλοίων δείχνουν ότι έγινε προσπάθεια να περάσει μέσα από τον πορθμό του Κερτς Αζοφική Θάλασσα, μία περιοχή που βρίσκεται στην χερσόνησο της Κριμαίας, κάτι που σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο είναι καταφανής πρόκληση.

Ερωτηθείς αν πρόκειται να εξετάσει την ανταλλαγή των ναυτών με Ρώσους κρατούμενους στην Ουκρανία, απάντησε: Δεν σκεφτόμαστε μία ανταλλαγή και η Ουκρανία δεν εξετάζει το συγκεκριμένο ζήτημα. Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για αυτό. Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη».

Παράλληλα υποστήριξε ότι «οι σημερινές ουκρανικές αρχές δεν ενδιαφέρονται για την επίλυση της σύγκρουσης» μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, σύγκρουση που έχει στοιχίσει τη ζωή 10.000 και πλέον ανθρώπων από τότε που ξέσπασε το 2014.

Ο Πούτιν έδωσε αντικρουόμενες αποδείξεις για το συμβάν του Κερτ. Υποστήριξε αρχικά ότι τα ουκρανικά σκάφη, δύο μικρά πυροσβεστικά σκάφη και ένα ρυμουλκό, προσπαθούσαν να διασχίσουν το στενό, όταν συγκρούστηκαν με την ρωσική ακτοφυλακή.

Ωστόσο, σημειώνει ο Gardian, το ουκρανικό ρυμουλκό χτυπήθηκε από ρωσικά πλοία και ένα από αυτά πυροβολήθηκε  προκαλώντας ζημιές στο κύτος και τη γέφυρα. Η Μόσχα δήλωσε ότι η σύγκρουση έλαβε χώρα στα χωρικά ύδατα της Ρωσίας, τα οποία εκτείνονται σε απόσταση 20 μίλια από την ακτογραμμή, την οποία η Ουκρανία αρνείται.

Το Κίεβο λέει ότι τα σκάφη του κοινοποίησαν στις ρωσικές ναυτιλιακές αρχές την πρόθεσή τους να περάσουν από το στενό και ότι οι Ρώσοι άνοιξαν πυρ εναντίον των πλοίων του.