Β. Όρμπαν: Ζητά την παραίτηση της αντιπροέδρου της Κομισιόν

Β. Όρμπαν: Ζητά την παραίτηση της αντιπροέδρου της Κομισιόν

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν ζήτησε την παραίτηση της αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βέρα Γιούροβα λόγω των «απαξιωτικών δημοσίων δηλώσεών» της σχετικά με τη δημοκρατία στην Ουγγαρία.

Ο Ορμπάν έχει βρεθεί επανειλημμένως σε σύγκρουση με άλλους ηγέτες της ΕΕ σχετικά με τον έλεγχο που επιχειρεί να ασκήσει στη δικαιοσύνη, τα μέσα ενημέρωσης και τους πανεπιστημιακούς.

«Σύμφωνα με την Αντιπρόεδρο, στην Ουγγαρία οικοδομείται μία ‘άρρωστη δημοκρατία’» γράφει ο Όρμπαν σε επιστολή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Το αίτημα του Όρμπαν για την αποπομπή της Γιούροβα, επιτρόπου για θέματα Αξιών και Διαφάνειας, έρχεται τη στιγμή που η Ουγγαρία καλείται να αντιμετωπίσει μια πιο αργή από το αναμενόμενο ανάκαμψη από την πανδημία του κορονοϊού.

Ο Όρμπαν έχει πολλές φορές παρουσιάσει τον εαυτό του ως υπερασπιστή της εθνικής υπερηφάνειας και κυριαρχίας ενάντια στους ξένους, και έχει αναφερθεί σε επιθέσεις από τους «γραφειοκράτες των Βρυξελλών».

Η ουγγρική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 13,6% στο δεύτερο τρίμηνο, σημειώνοντας τη χειρότερη ύφεση στην κεντρική Ευρώπη. Οι εξασθενημένες προοπτικές της Ουγγαρίας θα μπορούσαν να αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή στην δεκαετή ηγεμονία του Όρμπαν, καθώς ετοιμάζεται για εκλογές στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

Η Γερμανία, που έχει αυτήν τη στιγμή την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει προτείνει τη σύνδεση της πρόσβασης στην χρηματοδότηση από την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των 750 δις. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, με τον σεβασμό του κράτους δικαίου.

Η Ουγγαρία και η Πολωνία βρίσκονται στο μικροσκόπιο της ΕΕ με την κατηγορία ότι υπονομεύουν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, του Τύπου και μη κυβερνητικών οργανισμών.

Η Κομισιόν αντέδρασε μέσω εκπροσώπου της που δήλωσε σε δημοσιογράφους: «Η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν συνεργάζεται στενά με την αντιπρόεδρο Γιούροβα στο θέμα του κράτους δικαίου. Η Αντιπρόεδρος χαίρει της πλήρους εμπιστοσύνης της Προέδρου», ενώ πρόσθεσε «Οι ανησυχίες μας σχετικά με το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία είναι γνωστές και θα περιλαμβάνονται στην αναφορά μας για το κράτος δικαίου, που θα παρουσιάσουμε αύριο».