Β. Ορμπάν: Μπορεί να αποχωρήσουμε από το ΕΛΚ

Β. Ορμπάν: Μπορεί να αποχωρήσουμε από το ΕΛΚ

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν δήλωσε σήμερα ότι το κυβερνών εθνικιστικό του κόμμα Fidesz πιθανόν να αποχωρήσει από το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) εν μέσω της διαμάχης που έχει ξεσπάσει με αφορμή ένα άρθρο της βασικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας της Ουγγαρίας, της Magyar Nemzet, που το καλούσε να αποχωρήσει από την πολιτική ομάδα των συντηρητικών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

"Το ζήτημα πιθανόν θα καταλήξει με το Fidesz να τοποθετείται όχι εντός αλλά εκτός του ΕΛΚ. Αν χρειαστεί να ξεκινήσουμε κάτι νέο...τότε προφανώς ο πρώτος τόπος για τη διεξαγωγή συνομιλιών θα είναι στην Πολωνία", δήλωσε ο Ορμπάν σε συνέντευξή του στο δημόσιο ραδιόφωνο.

Χθες, ένας ανώτερος αξιωματούχος του Fidesz είχε δηλώσει ότι το κόμμα επιθυμεί να παραμείνει στο ΕΛΚ. "Το Fidesz είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και θέλει να παραμείνει μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος", δήλωσε ο προσωπάρχης του Ορμπάν, ο Γκέργκελι Γκούλιας, σε συνέντευξη Τύπου απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κύριο άρθρο της εφημερίδας.

Η Magyar Nemzet στο άρθρο της επισήμανε ότι το κόμμα του Ορμπάν έχει εγκαταλείψει τις ιδρυτικές του αξίες και "δεν διαφέρει από τους σοσιαλιστές και τους φιλελεύθερους".

"Έχει έρθει η ώρα το Fidesz να σταματήσει τα ντροπιαστικά παζάρια με το ΕΛΚ", ανέφερε η εφημερίδα στο κεντρικό της άρθρο. "Το ΕΛΚ δεν είναι πλέον το κόμμα του Χέλμουτ Κολ".

 
Ο Ορμπάν έχει δηλώσει ότι ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας είχε καλέσει το Fidesz να ενταχθεί στο ΕΛΚ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το Fidesz θα πρέπει να συμμαχήσει με τους Ευρωπαίους εθνικιστές.

Το ΕΛΚ πρόκειται να συζητήσει στις 20 Μαρτίου το ενδεχόμενο αποκλεισμού του κόμματος του Ορμπάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ