Β. Ντομπρόβσκις: Θα υπάρξουν όροι για να δοθούν χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Β. Ντομπρόβσκις: Θα υπάρξουν όροι για να δοθούν χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο Λετονός Βάλντις Ντομπρόβσκις, εκ των αντιπροέδρων της Κομισιόν αναφέρθηκε σε «ανταλλάγματα» για τα 4 κράτη-μέλη της ΕΕ, τα οποία διαφωνούν με τη δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ, το προκειμένου να το εγκρίνουν. 

Σε σημερινή συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Die Welt, ο Ντομπρόβσκις προαναγγέλλει αυστηρούς όρους για τους αποδέκτες της βοήθειας την οποία η Αυστρία, η Δανία, η Σουηδία και η Ολλανδία έχουν απορρίψει στην προτεινόμενη μορφή, ενός Ταμείου.

«Τα κράτη-μέλη που επιθυμούν να λάβουν κεφάλαια από το Ταμείο πρέπει να παρουσιάσουν σχέδια που θα εκθέτουν ποιες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις θέλουν να κάνουν για να ενισχύσουν την ανάπτυξη και να καταστήσουν τις οικονομίες τους πιο ανθεκτικές στις κρίσεις. Εάν δεν υπάρξουν μεταρρυθμίσεις, δεν θα δοθούν χρήματα», τόνισε στην εφημερίδα.  

Ο Ντομπρόβσκις είπε επίσης πως «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα ανάκαμψης. Επίσης, όσον αφορά τις εκπτώσεις, βασικά ισχύει ότι θέλουμε να λήξουν, αλλά θα μπορούσαμε να δεχτούμε τη συνέχιση των εκπτώσεων, εάν αυτό διευκολύνει τη συμφωνία».

Επιπρόσθετα, ο Λετονός αξιωματούχος τόνισε ότι «Αυτό στο οποίο επικεντρωνόμαστε είναι η ικανότητα των κρατών μελών να αντιδράσουν στην κρίση, είτε οφείλεται στα υψηλότερα επίπεδα χρέους είτε στην περιορισμένη ικανότητα λόγω του χαμηλότερου επιπέδου οικονομικής ανάπτυξης και εισοδήματος».

Aris Oikonomou, Pool Photo via AP