Β. Μακεδονία: Ικανοποίηση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ

Β. Μακεδονία: Ικανοποίηση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ

Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας εξέφρασε την "έκδηλη" ικανοποίησή της για την σημερινή απόφαση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ, σχετικά με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη χώρα.

«Η ευχάριστη είδηση από τις Βρυξέλλες σε μία δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων αποτελεί επιβεβαίωση των προσπαθειών που καταβάλαμε και δίνει τέλος στην αναμονή που διήρκεσε 15 χρόνια, από τότε που λάβαμε καθεστώς υποψήφιας χώρας προς ένταξη» ανέφερε ο πρωθυπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, Όλιβερ Σπάσοφσκι.

Ο ίδιος σημείωσε ότι χωρίς τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη Συμφωνία μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας για σχέσεις καλής γειτονίας και συνεργασίας, η χώρα δεν θα μπορούσε, για πολύ καιρό ακόμη να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ δήλωσε ότι με τη σημερινή απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, η Βόρεια Μακεδονία μπορεί πλέον να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον της.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κυρίως λόγω των αντιρρήσεων της Γαλλίας, δεν είχε εγκρίνει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, κάτι που προκάλεσε πολιτική αναταραχή στα Σκόπια και οδήγησε στην παραίτηση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος δρομολόγησε και τις διαδικασίες για πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη χώρα, που είχαν προγραμματιστεί για τις 12 Απριλίου. Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, με απόφαση των πολιτικών αρχηγών της Βόρειας Μακεδονίας, οι εκλογές αυτές μετατέθηκαν γι΄αργότερα, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ