Β. Κορέα: Επιτυχής η εκτόξευση του πυραύλου

Β. Κορέα: Επιτυχής η εκτόξευση του πυραύλου

Την επιτυχημένη εκτόξευση νέου τύπου βαλλιστικών πυραύλων επιβεβαίωσε η Βόρεια Κορέα, ενισχύοντας τους φόβους των ειδικών για την επιθετικότητα της Βόρειας Κορέας.

«Η δοκιμή ήταν επιτυχής, πρόκειται για έναν νέο τύπου πυραύλου που δείχνει την δυνατότητα μας να αμυνθούμε απέναντι σε ξένες δυνάμεις», τονίζει η ανακοίνωση την οποία επικαλείται το επίσημο πρακτορείο της χώρας KCNA.

Εχθές, το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, επικαλούμενο το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της χώρας μετέδωσε την είδηση ότι η Πιονγκγιάνγκ προχώρησε στην εκτόξευση τουλάχιστον δύο βαλλιστικών από την Γουονσάν, στην επαρχία Κανγκγουόν, προς τη θάλασσα. Το επιτελείο έκανε λόγο για «πυραύλους εκτοξευόμενους από θαλάσσης» χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί αν αυτό έγινε από υποβρύχια (SLBM) ή άλλου τύπου πλωτό μέσο.

Παράλληλα, ο Ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα δήλωσε ότι τουλάχιστον ένας βορειοκορεατικός πύραυλος φαίνεται πως κατέπεσε στη θάλασσα εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Ιαπωνίας, χωρίς πάντως να χτυπήσει κάποιο αεροσκάφος ή πλοίο στην περιοχή.

Η δοκιμή αυτή ήρθε λίγες ώρες αφότου Βόρεια Κορέα και ΗΠΑ συμφώνησαν να επαναλάβουν τις συνομιλίες τους για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ στις 5 Οκτωβρίου, όπως μετέδωσε το βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA.

Στα μέσα Ιουλίου, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν επιθεώρησε ένα νέο μεγάλο υποβρύχιο, συνοδευόμενος από αξιωματούχους αρμόδιους για το πρόγραμμα κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων της χώρας του.

Με φόντο αυτές τις εξελίξεις οι ειδικοί ανησυχούν ότι η Πιονγκγιάνγκ προχωρά γοργά στην εντατικοποίηση της ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων εκτοξευόμενων από υποβρύχια (SLBM). Ο Άνκιτ Πάντα ειδικός σε θέματα Βόρειας Κορέας κάνει λόγο «για δοκιμή κόλαφο για την περιφερειακή ασφάλεια καθώς θα μπορούσε να χτυπήσει τουλάχιστον τέσσερα νησιά της Ιαπωνίας».