Β. Ιρλανδία: «Ανεφάρμοστες» οι προτάσεις Τζόνσον, λένε οι επιχειρήσεις

Β. Ιρλανδία: «Ανεφάρμοστες» οι προτάσεις Τζόνσον, λένε οι επιχειρήσεις

 

«Τρομερά απογοητευτικές», «ανεφάρμοστες», «απατηλές» χαρακτηρίζουν οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων στην Βόρεια Ιρλανδία τις τελευταίες προτάσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για το Brexit, που παρουσιάζεται ως προσφορά της τελευταίας ευκαιρίας.

«Οι πολυαναμενόμενες προτάσεις του πρωθυπουργού είναι τρομερά απογοητευτικές. Είναι σαφές ότι δεν άκουσε τις ανάγκες της κοινότητας των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών της Βόρειας Ιρλανδίας», λέει ο Ιγον Κόνολι, διευθυντής της Κοινοπραξίας Διανομής της Βόρειας Ιρλανδίας.

Το σχέδιο του Μπόρις Τζόνσον προβλέπει ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα αποχωρήσει από την ευρωπαϊκή τελωνειακή ένωση, όπως και το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά η βρετανική επαρχία θα συνεχίσει να εφαρμόζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες στην κυκλοφορία των αγαθών, περιλαμβανομένων των αγροδιατροφικών προϊόντων, με την θέσπιση «ρυθμιστικής ζώνης» στο νησί της Ιρλανδίας, υπό την επιφύλαξη της έγκρισης του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας.

«Αυτό θα μεταφρασθεί σε περιπλοκές, καθυστερήσεις, δασμούς, φόρους προστιθέμενης αξίας και αυξημένο κόστος που θα πλήξουν την ανταγωνιστικότητα των βορειοϊρλανδικών προϊόντων, επιβαρύνοντας παράλληλα τα νοικοκυριά», προειδοποιεί ο Ιγον Κόνολι χαρακτηρίζοντας «ανεφάρμοστο» το σχέδιο Τζόνσον.

Τονίζει επίσης ότι «εάν η βιομηχανία μας εργάσθηκε σκληρά για να προετοιμασθεί για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, είναι αδύνατον να αμβλυνθεί τελείως το σεισμικό σοκ που θα προκαλέσει η διάλυση του δικτύου τροφοδοσίας μας».

Σύμφωνα με μελέτη του ινστιτούτου CIPS, το οποίο ειδικεύεται στην τροφοδοσία, μόνο το 40% των βρετανικών επιχειρήσεων θεωρούν ότι είναι προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν στις νέες τελωνειακές απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε περίπτωση μη συντεταγμένης εξόδου από την ΕΕ.

«Είναι απατηλό να ισχυρίζεται κανείς ότι δεν θα υπάρχει παρά περιορισμένος αριθμός φυσικών ελέγχων στα τρόφιμα που θα διέρχονται από τα ιρλανδικά σύνορα», διότι «η Ιρλανδία είναι η πρώτη αγορά εξαγωγής των βρετανικών τροφίμων και ποτών», αναφέρεται στην μελέτη.

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Βόρειας Ιρλανδίας, περιοχής που εξαιτίας των συνόρων της θα έπρεπε να πληγεί περισσότερο από το Brexit, προειδοποιεί ότι η πιθανή αύξηση του κόστους για τις επιχειρήσεις «θα πλήξει σοβαρά την ικανότητα επιβίωσής τους».

Ο γενικός διευθυντής της Fane Valley Co-op, γεωργικού συνεταιρισμού της Βόρειας Ιρλανδίας, δήλωσε στο BBC ότι «τα συμφέροντα των επιχειρήσεων της περιοχής κατά κάποιον τρόπο θυσιάστηκαν» στον βωμό πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ