Αύξηση του λαϊκισμού στη Γερμανία σύμφωνα με δημοσκόπηση

Αύξηση του λαϊκισμού στη Γερμανία σύμφωνα με δημοσκόπηση

Όλο και περισσότεροι Γερμανοί στρέφονται στον λαϊκισμό, απογοητευμένοι από τη δημοκρατία, δείχνει δημοσκόπηση της εταιρείας Infratest dimap που δημοσιεύεται σήμερα.

Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε -από τον Μάιο ως τον Ιούνιο σε σύνολο 3.427 Γερμανών για λογαριασμό του ιδρύματος Bertelsmann- προκύπτει πως το 59% των ερωτηθέντων συμφωνεί εντελώς ή εν μέρει με τη δήλωση: «Είμαι πολύ ικανοποιημένος από τη λειτουργία της δημοκρατίας». Ωστόσο το ποσοστό αυτό παρουσιάζει μείωση εννέα μονάδων σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Στο μεταξύ το ποσοστό των ανθρώπων από τον κεντρώο χώρο που δήλωσε ότι έχει υιοθετήσει λαϊκιστική στάση αυξήθηκε από έναν στους εννέα σε έναν στους οκτώ την ίδια περίοδο.

Η έρευνα χαρακτήριζε λαϊκιστές όσους συμφωνούσαν με έναν κατάλογο με οκτώ φράσεις που αφορούσαν στην πολιτική και την κοινωνία, όπως «Τα πολιτικά κόμματα θέλουν μόνο τις ψήφους του λαού, δεν ενδιαφέρονται για τις απόψεις του» και «Αυτό που οι πολιτικοί αποκαλούν “συμβιβασμό” στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα άλλο από προδοσία των ιδεών τους».

Από τους 3.427 ανθρώπους που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, οι 2.322 δήλωσαν ότι ψηφίζουν και οι 1.105 ότι δεν ψηφίζουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ