Αυξάνονται τα θύματα στη βόρεια Συρία - Στους 219 οι νεκροί λέει η Τουρκία

Αυξάνονται τα θύματα στη βόρεια Συρία - Στους 219 οι νεκροί λέει η Τουρκία

Στους 219 ανέρχονται -σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας- οι νεκροί Κούρδοι μαχητές από τις συγκρούσεις που μαίνονται στην συροτουρκική μεθόριο, μεταξύ των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και Κούρδων μαχητών του SDF, μετά την έναρξη της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης» από την Τουρκία με στόχο τη δημιουργία «ασφαλούς ζώνης» στη βόρεια Συρία. Στους 60.000 οι εκτοπισμένοι ενώ οι μάχες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη σε όλο το μήκος των συροτουρκικών συνόρων που ελέγχονται από τους Κούρδους.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μέχρι στιγμής 31 Κούρδοι μαχητές των SDF έχουν χάσει τη ζωή τους από τις τουρκικές επιθέσεις, ενώ έξι μαχητές από ομάδα αντικαθεστωτικών της Συρίας που μάχονται στο πλευρό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων έχασαν τη ζωή τους μετά από ενέδρα Κούρδων μαχητών.

Ωστόσο η Τουρκία ανεβάζει κατά πολύ τον αριθμό των νεκρών Κούρδων μαχητών, χωρίς ωστόσο αυτές οι πληροφορίες να επιβεβαιώνονται είτε από την κουρδική πλευρά είτε από το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ενώ κάνει λόγο και για την «απελευθέρωση» 11 χωριών κοντά στις πόλεις Ταλ Ριφάατ και Ρας αλ Αϊν.

Λίγο νωρίτερα, τουρκικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο και για την πρώτη απώλεια από μέρους των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας, χωρίς ωστόσο η πληροφορία να επιβεβαιώνεται από το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας.

Επιπλέον, συγκεχυμένες είναι οι αναφορές για τους θανάτους αμάχων και στις δύο πλευρές των συνόρων. Ωστόσο, η επίσημη ενημέρωση από την τουρκική πλευρά κάνει λόγο για 6 θανάτους αμάχων από κουρδικούς όλμους σε παραμεθόριες πόλεις στα νότια της χώρας (μεταξύ των οποίων κι ένα εξάχρονο παιδί), ενώ κουρδικές πηγές αναφέρουν πως οι αεροπορικές επιδρομές τουρκικών μαχητικών έχουν κοστίσει τη ζωή σε 9 αμάχους και έχουν προκαλέσει τον τραυματισμό δεκάδων άλλων.

Tαυτόχρονα, περισσότεροι από 60.000 έχουν εκτοπισθεί αφότου ξεκίνησε η επίθεση της Τουρκίας εναντίον της πολιτοφυλακής των Κούρδων στη βορειανατολική Συρία.

«Από την Τετάρτη, περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι έχουν εκτοπισθεί, διαφεύγοντας από τους τομείς των συνόρων (με την Τουρκία), ιδιαίτερα από τις ζώνες του Ρας αλ-Αΐν και του Ντερμπασιγέ», ανέφερε το Παρατηρητήριο διευκρινίζοντας πως οι εκτοπισμένοι κατευθύνονται προς εδάφη που βρίσκονται ανατολικότερα, προς την πόλη Χασακέ.

Τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι από την απάντηση των Κούρδων με ρουκέτες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον έξι άνθρωποι στη νοτιοδυτική Τουρκία, ανάμεσα στους οποίους και ένα μωρό εννέα μηνών, ενώ υπάρχουν και δώδεκα τραυματίες. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, οι ρουκέτες και τα βλήματα, τα οποία πιστεύεται ότι προέρχονταν από περιοχές που ελέγχονται από την κουρδική πολιτοφυλακή στη Συρία η οποία έχει στοχοθετηθεί από τις τουρκικές δυνάμεις, έπληξαν σημεία στις τουρκικές κωμοπόλεις Ακτσάκαλε, Μπιρέτσικ, Τσεϊλάνπιναρ και Νουσαϊμπίν.

Tο τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι τουρκικές δυνάμεις που μετέχουν στην στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία πέτυχαν τους προκαθορισμένους στόχους τους και η επιχείρησή τους συνεχίζεται με επιτυχία όπως έχει προγραμματιστεί.

Όπως προσθέτει στο Twitter, η επιχείρηση αυτή, η οποία έχει στόχο κουρδική πολιτοφυλακή, την οποία η Άγκυρα έχει χαρακτηρίσει.

Νωρίτερα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε και πάλι στο Twitter ότι οι τουρκικές δυνάμεις προχωρούν βαθύτερα στο συριακό έδαφος ανατολικά του Ευφράτη σήμερα δεύτερη ημέρα των επιχειρήσεών τους στη βορειοανατολική Συρία.

«Οι ηρωικοί κομάντος μας που μετέχουν στην Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης συνεχίζουν να προελαύνουν ανατολικά του Ευφράτη», αναφέρει το τουρκικό υπουργείο, που επίσης βίντεο που δείχνει στρατιώτες να ρίχνουν ριπές μέσα στο σκοτάδι την ώρα που προχωρούν.

Από την πλευρά των, υπό την κουρδική ηγεσία, Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), αξιωματούχος δήλωσε σήμερα ότι σφοδρές συγκρούσεις μαίνονται σε συριακά μεθοριακά χωριά ανάμεσα στις τουρκικές δυνάμεις που προωθούνται και τους στρατιώτες του SDF.

«Συνεχίζονται σφοδρές συγκρούσεις στα χωριά, στα οποία προσπαθούν να εισβάλουν» οι τουρκικές δυνάμεις, σημείωσε ο Μάρβαν Καμίσλο, υπεύθυνος επικοινωνίας των SDF. Την ίδια ώρα οι αντάρτες της Συρίας που υποστηρίζονται από την Τουρκία ανακοίνωσαν ότι οι μαχητές τους κατευθύνονται σε μέτωπα στην βορειοανατολική Συρία για να ενισχύσουν εκεί τα τουρκικά στρατεύματα που διέσχισαν τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

Οι αντάρτες του Συριακού Εθνικού Στρατού κινούνται προς τις δύο κύριες πόλεις στην περιοχή, τις Ταλ Αμπιάντ και την Ρας αλ Αΐν, διευκρίνισε από την πλευρά του ο εκπρόσωπός του Συριακού Εθνικού Στρατού, ο Γιουσέφ Χαμούντ, σημειώνοντας ότι στην περιοχή αυτή έχουν οχυρωθεί δυνάμεις των υπό κουρδική ηγεσία Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων.

Ο ίδιος διέψευσε ωστόσο τις πληροφορίες του SDF, ότι μαίνονται συγκρούσεις με τουρκικό στρατό στα περίχωρα της Ταλ Αμπιάντ.

Κατά τη διάρκεια των επιθέσεων έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 15 άνθρωποι, ανάμεσά τους 8 άμαχοι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της τουρκικής επίθεσης.

Ανάμεσα στους στόχους που επλήγησαν από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς είναι και μια φυλακή όπου κρατούνται τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), σύμφωνα με τη συμμαχία υπό κουρδική ηγεσία. «Μια από τις φυλακές όπου κρατούνται μέλη του ΙΚ επλήγη από τουρκική αεροπορική επιδρομή», ανέφεραν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ) μέσω Twitter, χωρίς να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες.

Περιοχές που γειτονεύουν με την Τουρκία, ιδίως οι ζώνες Ταλ Αμπιάντ και Ρας αλ Άιν, σφυροκοπήθηκαν από την Πολεμική Αεροπορία και το πυροβολικό. Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε αργά χθες βράδυ ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και οι βοηθητικοί τους σύροι αντικαθεστωτικοί μαχητές εισέβαλαν στο συριακό έδαφος, σηματοδοτώντας την έναρξη της χερσαίας φάσης της επιχείρησης.

Η αεροπορία και το πυροβολικό «έπληξαν μέχρι στιγμής 181 στόχους», θέσεις «της τρομοκρατικής οργάνωσης», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας τα μεσάνυχτα, αναφερόμενο στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, οργάνωση η κύρια συνιστώσα της οποίας είναι η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΜΠΛ).

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ επαναλαμβάνει πως η Ουάσινγκτον δεν ενέκρινε την εισβολή της Τουρκίας

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έδωσε σε αυτήν της Τουρκίας πράσινο φως για να εισβάλει στη Συρία, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατά τη διάρκεια συνέντευξής του που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο PBS χθες Τετάρτη.

Ωστόσο, ο Πομπέο επισήμανε πως η Άγκυρα είχε «θεμιτές ανησυχίες» για την «ασφάλειά της» και επανέλαβε ότι ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πήρε την απόφαση να αναδιπλωθούν οι Αμερικανοί στρατιωτικοί που ήταν ανεπτυγμένοι στη βορειοανατολική Συρία για να μη διατρέξουν κίνδυνο.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ φάνηκε εξάλλου να υποβαθμίζει τους φόβους που εκφράζονται από διάφορες πλευρές για το ενδεχόμενο η εισβολή να δώσει ώθηση στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στη συριακή επικράτεια.

Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Έκτακτη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών θα έχει την Πέμπτη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα της Συρίας, κατόπιν αιτήματος που υπέβαλαν πέντε ευρωπαϊκά κράτη-μέλη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συνάντηση ζητήθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία και το Βέλγιο, μετά την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία.

Εχθές, στις 4 το απόγευμα, ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε επισήμως την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων, με ονομασία «Πηγή Ειρήνης», στη Συρία. «Μαζί με τους Σύρους συμμάχους μας ο στρατός μας ξεκίνησε την επιχείρηση στη βόρεια Συρία με στόχο τους τρομοκράτες του YPG/PKK και του Ισλαμικού Κράτους. Σκοπός μας είναι να αποτρέψουμε τη δημιουργία μιας τρομοκρατικής ζώνης στα σύνορα μας και να φέρουμε ειρήνη στη περιοχή», ανέφερε την ώρα που γινόντουσαν τα πρώτα χτυπήματα.

Τουρκία προς ΟΗΕ: Η στρατιωτική επιχείρηση θα είναι «αναλογική»

Η διπλωματία της Τουρκίας διαβεβαίωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ότι η στρατιωτική επιχείρηση που άρχισαν να διεξάγουν χθες οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας θα είναι «αναλογική, μετρημένη και υπεύθυνη», ενόψει της συνεδρίασης του κεκλεισμένων των θυρών σήμερα για να συζητηθεί η εισβολή.

«Όπως συνέβη και στις προηγούμενες αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις της, η αντίδραση της Τουρκίας θα είναι αναλογική, μετρημένη και υπεύθυνη», ανέφερε ο πρεσβευτής της χώρας Φεριντούν Σινιρλίογλου σε επιστολή του προς το δεκαπενταμελές ΣΑ που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

«Η επιχείρηση θα στοχοθετήσει μόνο τρομοκράτες και κρησφύγετά τους, καταφύγια, θέσεις, οπλισμένα οχήματα και εξοπλισμό», συνέχισε ο πρεσβευτής. «Λαμβάνονται όλες οι προφυλάξεις για να αποφευχθούν παράπλευρες απώλειες στις τάξεις του άμαχου πληθυσμού», διαβεβαίωσε ακόμη ο Σινιρλίογλου.

Η Τουρκία δικαιολόγησε την εισβολή επικαλούμενη το Άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, το οποίο αναφέρεται στο δικαίωμα μιας χώρας ή μιας συμμαχίας κρατών στην αυτοάμυνα όταν δέχεται επίθεση.

Διαβάστε ακόμα:

- Ο Ερντογάν βάζει φωτιά στη Μέση Ανατολή με την ανοχή Τραμπ και Πούτιν

- Τραμπ: Μας αρέσουν οι Κούρδοι αλλά δεν μας βοήθησαν στη Νορμανδία

AP Photo