Αυξάνονται ο θάνατοι εκτός Κίνας - Στους 1700 οι νεκροί
Κορονοϊός

Αυξάνονται ο θάνατοι εκτός Κίνας - Στους 1700 οι νεκροί

Ένας ακόμα θάνατος από τον κορονοϊό εκτός Κίνας ανακοινώθηκε, αυτή τη φορά από την Ταιβάν, ενώ στον συνολικό αριθμό των νεκρών προστέθηκαν ακόμη 142 θύματα, πλησιάζοντας τους 1700, με την πλειοψηφία να καταγράφεται στην ασιατική χώρα. Επιχείρηση επαναπατρισμού δυο Ελλήνων από το κρουαζιερόπλοιο με τα 335 κρούσματα, που παραμένει σε καραντίνα, σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας.

Στο μεταξύ, μετά την Ιαπωνία, τις Φιλιππίνες, το Χονγκ Κονγκ και τη Γαλλία, ένας άνδρας στην Ταϊβάν, ο οποίος είχε μολυνθεί από τον κορονοϊό, πέθανε, γεγονός που σηματοδοτεί τον πρώτο θάνατο από τον covid-19 στο νησί από τότε που η επιδημία εξαπλώθηκε από την ηπειρωτική Κίνα, ανακοίνωσε σήμερα ο ταϊβανέζος υπουργός Υγείας, σύμφωνα με το Reuters

Ο υπουργός Υγείας Τσεν Σι-τσουνγκ δήλωσε σήμερα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι ο άνδρας αυτός ήταν περίπου 60 ετών, ότι δεν είχε ταξιδέψει πρόσφατα στο εξωτερικό και ότι έπασχε από διαβήτη και ηπατίτιδα τύπου Β. Αυτός είναι ο πρώτος θάνατος στην Ταϊβάν από τον ιό, ενώ μέχρι στιγμής υπάρχουν 20 επιβεβαιωμένα κρούσματα στο νησί.

Παράλληλα και άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ιταλία και η Νότια Κορέα σχεδιάζουν τον επαναπατρισμό των υπηκόων τους από το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess στο λιμάνι της Γιοκοχάμα, στην Ιαπωνία, στο οποίο σχεδόν καθημερινά ανακοινώνονται και νέα κρούσματα του κορονοϊού.

Ο Καναδάς μίσθωσε αεροσκάφος για να απομακρύνει τους πολίτες του με τη διαφορά ότι οι Καναδοί επιβάτες που εμφανίζουν συμπτώματα του νέου κορονοϊού δεν θα επιτραπεί να επιβιβαστούν στην πτήση: αντ' αυτού θα μεταφερθούν σε ιαπωνικές μονάδες υγείας για να λάβουν την κατάλληλη περίθαλψη, όπως διευκρίνισε η κυβέρνηση. Μετά την άφιξή τους στον Καναδά, οι επιβάτες θα τεθούν σε καραντίνα για 14 ημέρες, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι ΗΠΑ και το Χονγκ Κονγκ έχουν ανακοινώσει ότι θα στείλουν αεροσκάφος στην Ιαπωνία για να μεταφέρει πίσω επιβάτες από το κρουαζιερόπλοιο που παραμένει σε καραντίνα και έχει συγκεντρωμένο τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων του Covid-19 εκτός Κίνας.

Η Ιταλία και αυτή με τη σειρά της ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επαναπατρίσει τους πολίτες της που επιβαίνουν στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess. «Αποφασίσαμε χθες να στείλουμε ένα αεροσκάφος μας να επιστρέψει αυτούς τους 35 Ιταλούς στην πατρίδα», ανέφερε σήμερα στο Twitter ο ιταλός ΥΠΕΞ Λουίτζι Ντι Μάιο.

Εβδομήντα νέα κρούσματα του κορονϊού εντοπίστηκαν μεταξύ των επιβαινόντων στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, το οποίο παραμένει αγκυροβολημένο και σε καραντίνα στη Γιοκοχάμα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Ιαπωνίας Κατσουνόμπου Κάτο.

Ο υπουργός διευκρίνισε σε δηλώσεις του σε κυριακάτικη ειδησεογραφική εκπομπή του ιαπωνικού δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου NHK ότι ο αριθμός των κρουσμάτων που έχουν επιβεβαιωθεί μεταξύ των επιβαινόντων στο πλοίο ανέρχεται πλέον σε 355.

Η ελληνική επιχείρηση επαναπατρισμού

«Συντονίζουμε και οργανώνουμε μια επιχείρηση ενδεχομένως για την άλλη εβδομάδα επαναπατρισμού αυτών των δυο Ελλήνων σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και όλους τους συναρμόδιους φορείς», τόνισε ο κ. Κικίλιας. «Όποιον συμπατριώτη μας χρειαστεί από τις τέσσερις άκρες του κόσμου θα τον επαναπατρίσουμε, σωστά, δομημένα, οργανωμένα», διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας.

Σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης από τον κορονοϊό στην Ελλάδα, ο Β. Κικίλιας σημείωσε πως ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ενημερώνει, ελέγχει, δίνει ειδικές οδηγίες για στα λιμάνια, στα ξενοδοχεία, στους χώρους εξόδου – εισόδου στη χώρα.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι είναι μια πραγματικότητα πως μπορεί να φτάσει και στην Ελλάδα ο ιός. Σε τέτοια περίπτωση ότι το περιστατικό θα αντιμετωπιστεί «με ψυχραιμία και επαγγελματικά και με τις οδηγίες των επιστημόνων, όχι υπό το κράτος του πανικού και της κακής αναμετάδοσης των fake news».

«Θα αντιμετωπίσουμε στη ρίζα της, την αλυσίδα της μετάδοσης. Θα την ανακόψουμε. θα απομονώσουμε το περιστατικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Νέα μέτρα στην Κίνα

Αγωνιώδεις προσπάθειες καταβάλουν ο αρχές της επαρχίας Χουμπέι να ανακοπεί η περαιτέρω εξάπλωση του κορονοϊού, που είναι το επίκεντρο της επιδημίας, καθώς ανακοίνωσαν ότι θα επιβληθεί απαγόρευση και για την κυκλοφορία των οχημάτων σε όλη την επαρχία. 

Σε έγγραφο που εξέδωσαν, οι αρχές της Χουμπέι ανέφεραν ότι από την απαγόρευση θα εξαιρεθούν τα οχήματα της αστυνομίας, τα ασθενοφόρα, τα οχήματα που μεταφέρουν απαραίτητα είδη ή σχετίζονται με δημόσιες υπηρεσίες. Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι θα διενεργούνται τακτικοί ιατρικοί έλεγχοι για όλους τους κατοίκους της επαρχίας, ενώ οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να επαναλειτουργήσουν χωρίς να έχουν λάβει προηγουμένως άδεια από τις αρχές.

Παράλληλα, ένδειξη του πόσο δρακόντεια είναι τα μέτρα που λαμβάνονται στην Κίνα ήταν η ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας χθες Σάββατο ότι τα κυκλοφορούντα χαρτονομίσματα θα απολυμαίνονται και θα τίθενται σε καραντίνα για έως και 14 ημέρες πριν επανακυκλοφορήσουν.

Αυξάνονται τα θύματα του Κορονοϊού

Ο αριθμός των θανάτων που έχει προκαλέσει στην ηπειρωτική Κίνα ο νέος κοροναϊός πλησίασε σήμερα τους 1.700, καθώς προστέθηκαν άλλοι 142 άτομα, ενώ καταγράφτηκαν επιπλέον 1.665 κρούσματα ως τα μεσάνυχτα του Σαββάτου στην ηπειρωτική Κίνα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Υγείας σήμερα Κυριακή, γεγονός που σημαίνει ότι το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί φθάνει τους 68.500.

Η συντριπτική πλειονότητα των θανάτων καταγράφηκε στην επαρχία Χουμπέι χθες Σάββατο.

Διαβάστε ακόμα:

Καθηγητής Χάρβαρντ: Αν εξελιχθεί σε πανδημία ίσως μολυνθεί το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού

Διέρρευσε κείμενο με εντολές του Σι για την αντιμετώπιση του ιού

Πρύτανης ΕΚΠΑ για κορονοϊο: Τι ισχύει για εγκύους και βρέφη