Αυστρία: Σαφές μήνυμα υποστήριξης για γρήγορη λύση του ονοματολογικού το δημοψήφισμα της πΓΔΜ

Αυστρία: Σαφές μήνυμα υποστήριξης για γρήγορη λύση του ονοματολογικού το δημοψήφισμα της πΓΔΜ

Το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ αποτελεί, για την Αυστριακή υπουργό Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ, ένα "σαφές μήνυμα" υποστήριξης για γρήγορη λύση του ονοματολογικού.

Όπως τονίζει σε δήλωσή της η επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας, "παρά την χαμηλή συμμετοχή, το δημοψήφισμα στην "Μακεδονία" αποτελεί ένα σαφές μήνυμα στήριξης για την γρήγορη επίλυση του ζητήματος του ονόματος Τώρα πρέπει να ακολουθήσουν τα επόμενα βήματα για να καταστεί δυνατή η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση".

Η Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών ήταν από τους πρώτους ξένους πολιτικούς που είχαν συγχαρεί την Αθήνα και τα Σκόπια ήδη το βράδυ της επίτευξης της μεταξύ τους Συμφωνίας, στις 12 Ιουνίου.

Η Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών είχε φιλοξενήσει στις 30 Μαρτίου στο υπουργείο Εξωτερικών στη Βιέννη, τη δεύτερη τριμερή συνάντηση για το θέμα του ονόματος, ανάμεσα στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ και τον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς.

Η συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί στο αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών, καθώς, λόγω τότε της αργίας της Μεγάλης Παρασκευής των Καθολικών, οι εγκαταστάσεις του ΟΗΕ παρέμειναν την ημέρα αυτή κλειστές, ενώ η τρίτη και τελευταία τριμερής συνάντησή τους στην αυστριακή πρωτεύουσα, η οποία πρέπει να συνέβαλε σημαντικά στην επίτευξη της συμφωνίας, είχε γίνει και πάλι στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ στη Βιέννη, στις 25 Απριλίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ