Αυστρία: Ο πρόεδρος Βαν ντερ Μπέλεν θα χαιρέτιζε μία «έξοδο από το Brexit»

Αυστρία: Ο πρόεδρος Βαν ντερ Μπέλεν θα χαιρέτιζε μία «έξοδο από το Brexit»

Θα χαιρέτιζε μία «έξοδο από το Brexit», τονίζει ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, σε σημερινή συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), στην οποία, μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για αμφίρροπο πιστοποιητικό της αυστριακής Προεδρίας στην ΕΕ, πιστώνοντας όμως φιλοευρωπαϊκή στάση, σε μεγάλο βαθμό, στην κυβέρνηση συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.

Στη συνέντευξή του, η οποία αφορά κυρίως θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο Αυστριακός Πρόεδρος σημειώνει πως «είναι διαφοροποιημένες οι αποτιμήσεις της αυστριακής Προεδρίας», επαινεί σαφώς το "Φόρουμ για την Αφρική" που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου στη Βιέννη, την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για τον επόμενο κοινοτικό προϋπολογισμό, όπως επίσης τους Αυστριακούς υπαλλήλους, ενώ θεωρεί πως ήταν περιορισμένη η ενασχόληση με την κλιματική πολιτική.

Στο ζήτημα της μετανάστευσης, που βρισκόταν στο επίκεντρο της αυστριακής Προεδρίας, ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, διαπιστώνοντας τη συνεχιζόμενη ασυμφωνία των κρατών της ΕΕ, επιμένει, όπως αναφέρει, στο σεβασμό της Σύμβασης της Γενεύης για τους Πρόσφυγες, στις δυνατότητες νόμιμης μετανάστευσης και σε ένα ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου.

«Όποιος υποβάλει αίτηση ασύλου θα πρέπει να έχει μία συντεταγμένη διαδικασία και να αποκτά άσυλο, εάν είναι δεδομένες οι προϋποθέσεις», τονίζει, προσθέτοντας ότι «εάν θέλουμε να αποτρέψουμε την παράνομη μετανάστευση, θα πρέπει να δημιουργήσουμε νόμιμες δυνατότητες μετανάστευσης» και πως «με ένα ευρωπαϊκό δίκαιο μετανάστευσης και ένα κοινό σύστημα ασύλου μπορούμε να προστατεύουμε ανθρώπους που βρίσκονται υπό διωγμό και ταυτόχρονα να ελέγξουμε τη μετανάστευση».

Ο Αυστριακός ομοσπονδιακός Πρόεδρος διευκρινίζει πως για την πλάνη και τη σύγχυση που υπήρξαν στη διάρκεια της αυστριακής Προεδρίας σε σχέση με το Brexit δεν ευθύνεται η Προεδρία, ενώ στο θέμα ενός νέου δημοψηφίσματος στη Βρετανία επισημαίνει ότι λόγω των διχασμένων απόψεων που επικρατούν εκεί, δεν θα ήταν σκόπιμη μία πρόγνωση.

«Ωστόσο, εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσιζε ότι θέλει να παραμείνει στην ΕΕ, θα το χαιρέτιζα, όμως αυτήν την απόφαση μπορεί να την λάβει μόνον το Ηνωμένο Βασίλειο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο προερχόμενος από το οικολογικό κίνημα και πρώην αρχηγός των αυστριακών Πράσινων επί ένδεκα χρόνια, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, στη συνέντευξή του στο ΑΡΑ ζητά να ενταθούν οι στόχοι προστασίας του κλίματος από όλες τις χώρες του κόσμου, γιατί, όπως παρατηρεί, μόνον με αυτόν τον τρόπο μπορεί ακόμη να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη και να διατηρηθεί αυτός άξιος για διαβίωση.

Υπενθυμίζοντας, πως μία από τις οδηγίες του προς την παρούσα αυστριακή κυβέρνηση (σ.σ. κατά τη ορκωμοσία της ενώπιον του στις 18 Δεκεμβρίου 2017) ήταν να εκπροσωπήσει αυτή μία φιλοευρωπαϊκή στάση, ο Αυστριακός Πρόεδρος επισημαίνει πως σε μεγάλο βαθμό αυτό τηρήθηκε από μέρους της.

Και αυτή η στάση, όπως σημειώνει, υποστηρίχθηκε έως τώρα και από το συγκυβερνών Κόμμα των Ελευθέρων, ωστόσο υπήρξαν σημεία με τα οποία ο ίδιος δεν συμφωνούσε, όπως η αναπροσαρμογή του οικογενειακού επιδόματος και η (απορριπτική) στάση της κυβέρνησης στο Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ