7ος χρόνος, ημέρα 2225η
Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου 2021

Αυστρία: Ο νέος υπουργός Εξωτερικών έχει «πλήρη εμπιστοσύνη» στον Κουρτς

Αυστρία: Ο νέος υπουργός Εξωτερικών έχει «πλήρη εμπιστοσύνη» στον Κουρτς

Τη συνέχεια της αυστριακής εξωτερικής πολιτικής υπογράμμισε σε κοινή συνέντευξή του στις αυστριακές εφημερίδες «Standard», «Die Presse» και «Kurier» ,ο νέος υπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Λίνχαρτ, ο οποίος ανήκει στο Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP). Όσον αφορά στις κατηγορίες κατά του παραιτηθέντος καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς, δήλωσε πεπεισμένος ότι θα αντικρούσει πλήρως τις εναντίον του κατηγορίες.

«Γνωρίζω τον Κουρτς ως κάποιον που τηρεί τον λόγο του. Επομένως, δεν έχω κανένα λόγο να αμφιβάλλω ότι θα αντικρούσει πλήρως τις εναντίον του κατηγορίες. Έχω πλήρη εμπιστοσύνη σε αυτόν - και στη δικαιοσύνη», τόνισε ο νέος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος εκτιμά ότι θα παραμείνει στο αξίωμά του μέχρι το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου.

Η εξωτερική πολιτική υπό την ηγεσία του δεν θα διαφέρει από εκείνη του προκατόχου του. Ως προτεραιότητες για την εξωτερική πολιτική υπό την ηγεσία του ανέφερε τα παραδοσιακά θέματα της αυστριακής πολιτικής: τις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες, τα Δυτικά Βαλκάνια, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διατλαντική εταιρική σχέση. «Η συνέχεια έχει προτεραιότητα ειδικότερα στην εξωτερική πολιτική», είπε, ενώ τόνισε επίσης ότι προτίθεται να συνεχίσει την προηγούμενη πολιτική αναφορικά με το προσφυγικό/μεταναστευτικό. Στη διαμάχη για το κράτος δικαίου με την Πολωνία και την Ουγγαρία, ο νέος Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών ζήτησε μια λιγότερο σκληρή στάση. «Είμαι αντίθετος στον διαχωρισμό της Ευρώπης σε καλά και κακά μέλη. Θέλουμε να προωθήσουμε τις ευρωπαϊκές αξίες σε αυτές τις χώρες με μεγάλη σαφήνεια, αλλά είναι σημαντικό να τις ακούμε και να συνεργαζόμαστε μαζί τους. Είναι θέμα προσέγγισης των δύο χωρών και ενσωμάτωσής τους. Για την Αυστρία είναι εξαιρετικά σημαντικό η Ουγγαρία και η Πολωνία να μην εγκαταλείψουν την ΕΕ», τόνισε.

Τέλος, αναφερόμενος στο Μεσανατολικό είπε: «Ξεκαθαρίζουμε ότι το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ είναι αδιαπραγμάτευτο για εμάς. Η καθαρή γλώσσα βοηθά ολόκληρη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των Παλαιστινίων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ