Αυστρία: Ο Καγκελάριος Κουρτς κατηγορεί την Ρωσία για υπόθεση κατασκοπείας

Αυστρία: Ο Καγκελάριος Κουρτς κατηγορεί την Ρωσία για υπόθεση κατασκοπείας

Ένας συνταξιούχος στρατιωτικός του Αυστριακού στρατού είναι ύποπτος για κατασκοπεία για λογαριασμό της Ρωσίας, όπως δήλωσε σήμερα ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κούρτς σε συνέντευξη τύπου.

«Σας ενημερώσουμε ότι η Αυστρία υποπτεύεται ότι ένας συνταξιούχος συνταγματάρχης του στρατού μας συνεργαζόταν με τη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών εδώ και πολλά χρόνια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990 και διήρκεσε μέχρι το 2018», δήλωσε ο Κουρτς στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Υπουργό Άμυνας Μάριο Κούνασεκ. 

Ο Κουρτς δήλωσε ότι αν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, θα ζητήσει από τα ευρωπαϊκά κράτη να λάβουν από κοινού μέτρα αντιμετώπισης της ρωσικής κατασκοπείας. Ως εκ τούτου, η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Κάριν Κνάισλ που το καλοκαίρι χόρευε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την τότε επίσκεψη του στην Αυστρία, κάλεσε για εξηγήσεις υψηλόβαθμό της Ρωσικής πρεσβείας στην Βιέννη. και ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι της στη Ρωσία.

Ο Κουρτς συνέχισε παροτρύνοντας τη Ρωσία να παράσχει «ξεκάθαρες» πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση. «Τώρα ζητάμε ξεκάθαρες πληροφορίες από τη ρωσική πλευρά. Ο πρέσβης — ή μάλλον, ένας εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος, καθώς ο πρέσβης δε βρίσκεται τώρα στην Αυστρία — κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών. Θα συζητήσουμε τα υπόλοιπα με τους Ευρωπαίους εταίρους μας», σημείωσε.

Με φόντο τα παραπάνω, το ρωσικό Υπουργείο των Εξωτερικών κάλεσε για εξηγήσεις, τον πρέσβη της Αυστρίας στην Μόσχα, Γιοχάνες Αίγνκερ.