Αυστρία: Κυρίαρχος ο Κουρτς, νικητές Πράσινοι και Φιλελεύθεροι

Αυστρία: Κυρίαρχος ο Κουρτς, νικητές Πράσινοι και Φιλελεύθεροι

Του Γιώργου Παυλόπουλου

Με αδιαμφισβήτητο θριαμβευτή τους Χριστιανοδημοκράτες και τον 33χρονο καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, ολοκληρώθηκαν οι χθεσινές πρόωρες εκλογές στην Αυστρία. Η δε διαφορά που διασφάλισε από τα επόμενα κόμματα – πάνω από 15 μονάδες από τους δεύτερους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι κατέγραψαν απώλειες της τάξης του 6% σε σύγκριση με το 2017 – τον καθιστά απόλυτο κυρίαρχο του πολιτικού παιχνιδιού.

Παράλληλα, το εκλογικό αποτέλεσμα εγγυάται τη συνέχιση της θητείας του στην καγκελαρία, ενώ του δίνει τη δυνατότητα να γράψει ιστορία, μιας και είναι ο πιο νεαρός πολιτικός ηγέτης σε ολόκληρη την Ευρώπη, χωρίς μάλιστα να υπάρχει ορατός αντίπαλος.

Ποιον ή ποιους, όμως, θα επιλέξει ο Κουρτς για εταίρους του στην επόμενη κυβέρνηση συνασπισμού, μιας και δεν διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία στην 183μελή βουλή; Το σίγουρο είναι ότι δεν θα στραφεί προς τους προηγούμενους, δηλαδή το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας, που υπέστη τις πιο βαριές απώλειες στην χθεσινή αναμέτρηση, υποχωρώντας σχεδόν κατά 10 μονάδες – από το 26% στο 16,5% – και κινδυνεύοντας να χάσει και την τρίτη θέση.

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι το «σκάνδαλο Ίμπιθα» που είχε ξεσπάσει τον περασμένο Μάιο, όταν αποκαλύφθηκαν οι μυστικές σχέσεις και υπόγειες συναλλαγές που είχε ο τότε ηγέτης του κόμματος με Ρώσους επιχειρηματίες, ανάγκασε τον Κουρτς να αποπέμψει από την κυβέρνηση τον αντικαγκελάριό του, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Έτσι, θα συνιστούσε πολιτική... αυτοχειρία κάθε σκέψη επανασύνδεσης με το Κόμμα Ελευθερίας – το οποίο, άλλωστε, προτιμά να παραμείνει στην αντιπολίτευση, μέχρι να ξεχαστούν (αν ξεχαστούν) τα ανομήματά του.

Τρεις επιλογές για κυβέρνηση

Με βάση τα παραπάνω, ο Κουρτς έχει, πρακτικά, τρεις επιλογές: Η μία είναι να στραφεί προς τους παραδοσιακούς εταίρους του κόμματός του, τους Σοσιαλδημοκράτες, συγκροτώντας μαζί τους ένα ακόμη «μεγάλο συνασπισμό». Τολμούμε, ωστόσο, να προβλέψουμε ότι αυτό είναι το σενάριο με τις λιγότερες πιθανότητες, μιας και αφενός θα έδινε την αίσθηση του τετριμμένου και, αφετέρου, δεν θα αφουγκραζόταν τα μηνύματα τα οποία έστειλαν οι Αυστριακοί με την ψήφο τους.

Έτσι, περνάμε στο δεύτερο σενάριο, που με τη σειρά του έχει δύο εκδοχές: Αφενός, τη συνεργασία και με τα δύο άλλα κόμματα που βγήκαν νικητές από τις κάλπες – τους Πράσινους και το φιλελεύθερο NEOS – και, αφετέρου, ο συνασπισμός με ένα μόνο από αυτά. Αναγκαστικά, δηλαδή, με το πρώτο, το οποίο κυριολεκτικά εντυπωσίασε, μιας και σχεδόν τετραπλασίασε το ποσοστό του 2017 και εκτοξεύτηκε από το 3,8% στο 14%, διασφαλίζοντας έτσι κάπου 25 έδρες, που αρκούν μαζί με τους 72 Χριστιανοδημοκράτες, για να δώσουν στον Κουρτς την απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή.

Για την ώρα, και οι δύο εκδοχές παραμένουν ανοιχτές και εξίσου πιθανές. Το παζάρι που θα ακολουθήσει θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και, παρά το σχετικά μικρό μέγεθος της Αυστρίας στην ΕΕ, θα σηματοδοτήσει πολιτικές επιλογές και για άλλες χώρες – της ομόγλωσσης Γερμανίας συμπεριλαμβανομένης, όπου το φλερτ των αντίστοιχων κομμάτων είναι ήδη γεγονός.