7ος χρόνος, ημέρα 2094η
Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2021

Αυστρία: Επίκειται απόφαση για άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας

Αυστρία: Επίκειται απόφαση για άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας
APimages

Στο ενδεχόμενο λήψης απόφασης για την κατάργηση της υποχρεωτικής μάσκας, στο πλαίσιο περαιτέρω χαλάρωσης των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα, αναφέρθηκε το μεσημέρι ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, μετά από συνάντησή του με εμπειρογνώμονες σε θέματα εμβολιασμού.

Σχετική απόφαση, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε, πιθανόν να ληφθεί κατά την συνάντηση και τις διαβουλεύσεις που θα έχει η κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος και των Πράσινων την ερχόμενη Παρασκευή, 28 Μαΐου, με ειδικούς και με τους κυβερνήτες των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον προερχόμενο από τους Πράσινους υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών Βόλφγκανγκ Μιούκσταϊν, ο καγκελάριος γνωστοποίησε ότι σύντομα θα ενεργοποιηθούν σε όλα τα ομόσπονδα κρατίδια τα ραντεβού εμβολιασμού για όλες τις ηλικιακές ομάδες, και ότι οι επόμενοι πρόσθετοι εμβολιασμοί για διατήρηση της ανοσοποίησης θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο.

Από την πλευρά του, ο Βόλφγκανγκ Μιούκσταϊν ανακοίνωσε ότι, σχετικά με τους εμβολιασμούς στις ηλικίες μεταξύ 12 και 15 ετών, αναμένεται σύντομα η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Στο πλαίσιο της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχουν αρθεί, έπειτα από σχεδόν έξι και πλέον μήνες, μία σειρά διατάξεις, και από χθες, Τετάρτη, άνοιξαν και επαναλειτουργούν ήδη σε όλη την Αυστρία οι τομείς της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού, ενώ από την Δευτέρα, 17 Μαΐου, έχουν επιστρέψει στα μαθήματά τους με φυσική παρουσία οι μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων.

 Σημαντική μείωση του αριθμού των νέων μολύνσεων, των νοσηλειών και των νοσηλευόμενων σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας

Συνεχίζεται η εδώ και ημέρες καταγραφόμενη στην Αυστρία σημαντική υποχώρηση του αριθμού των νέων μολύνσεων από κορονοϊό, των νοσηλειών σε νοσοκομείο και των νοσηλευόμενων σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Τα υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών στη Βιέννη αναφέρουν σήμερα 562 νέες μολύνσεις μέσα στο τελευταίο εικοσιτετράωρο, με τον αντίστοιχο αριθμό πριν από δύο εβδομάδες να είναι υπερδιπλάσιος και να ανέρχεται σε 1.333, από την 6η προς την 7η Μαΐου.

Σήμερα, στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται 782 ασθενείς με κορονοϊό –έναντι των 1.394 στις 7 Μαΐου– και από αυτούς οι 252 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (417 πριν από δύο εβδομάδες).

Σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, η «επίπτωση των επτά ημερών», δηλαδή ο αριθμός των νέων μολύνσεων με τον κορονοϊό τις τελευταίες επτά ημέρες ανά 100.000 κατοίκους, είναι 59,3 (από τις 112 που ήταν στις 7 Μαΐου).

Από την αρχή της πανδημίας έως σήμερα το σύνολο των θανάτων από κορονοϊό στη χώρα έφτασε τους 10.527, με 176 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα στις δύο τελευταίες εβδομάδες.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 639.616 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στην Αυστρία, 619.756 άνθρωποι έχουν αναρρώσει, ενώ τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σήμερα σε 9.333, με τους εμβολιασμούς –τουλάχιστον με τη μία δόση– να έχουν ξεπεράσει τα 4.300.00, σε συνολικό πληθυσμό 8,9 εκατομμυρίων κατοίκων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ