Αυστρία - Εισαγγελέας: Δεν προειδοποιήθηκε κανείς για τις έρευνες στην υπόθεση διαφθοράς

Αυστρία - Εισαγγελέας: Δεν προειδοποιήθηκε κανείς για τις έρευνες στην υπόθεση διαφθοράς

«Είναι εντελώς παράλογη η σκέψη ότι μία ή ένας εισαγγελέας θα μπορούσε να αποκαλύψει ότι επίκεινται έρευνες ή ότι είχαν προειδοποιηθεί από την ίδια την Εισαγγελία οι ύποπτοι για ανάμειξη στην υπόθεση διαφθοράς (για την οποία κατηγορείται και ο πρώην καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς) ή να έχει αποκαλύψει τα συμπεράσματα των ερευνών της. Το να χαλάει τον κινητήρα ή τρυπά τα λάστιχα του αυτοκινήτου ένας οδηγός της Formula 1 πριν από το Grand Prix στο οποίο θέλει οπωσδήποτε να τερματίσει, θα ήταν παράλογο», τόνισε η επικεφαλής της εισαγγελίας Οικονομίας και Διαφθοράς (WKStA) Ίλζε-Μαρία Βραμπλ-Ζάντα σε συνέντευξή της στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (APA) .

Τις φήμες ότι θα μπορούσε ήδη να έχει υπάρξει μια πλήρης ομολογία στην υπόθεση της χειραγώγησης της κοινής γνώμης, για παράδειγμα από την δημοσκόπο Σαμπίνε Μπάινσαμπ, η αρμόδια Εισαγγελέας τις απέρριψε. «Δεν υπάρχει βασικός μάρτυρας. Εάν κάποιος είχε παρουσιαστεί, η ανακριτική αρχή δεν θα έδινε πάντως καμία πληροφορία. Στην περίπτωση του πρώην καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς, πρέπει να τεθεί μια σαφής διαχωριστική γραμμή μέχρις ότου ενδεχομένως αρθεί η ασυλία του λόγω της προσφάτως αποκτηθείσας ιδιότητάς του ως βουλευτή του κοινοβουλίου και εφόσον η έρευνα στραφεί προς αυτόν».

Η Βραμπλ-Ζάντα δεν θέλησε να σχολιάσει τις επιθέσεις του (συντηρητικού) Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος (ÖVP) εναντίον του τμήματος της Εισαγγελίας του οποίου προΐσταται - ότι υπάρχουν "αριστεροί θύλακες» για παράδειγμα . «Πρόκειται για δηλώσεις πολιτικών, αλλά δεν θα τις σχολιάσω», είπε.

Αναφερόμενη τέλος στο «σκάνδαλο Ίμπιζα» (είχε δημοσιοποιηθεί βίντεο, στο οποίο ο παραιτηθείς πλέον αντικαγκελάριος και ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων (FPÖ) Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε υποσχόταν σε υποτιθέμενη Ρωσίδα επιχειρηματία δημόσιες συμβάσεις πριν από τις εκλογές του 2017 με αντάλλαγμα την οικονομική στήριξη στο κόμμα του) είπε: Το πόσο καιρό θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί η έρευνα για το «σκάνδαλο Ίμπιζα» δεν μπορεί να απαντηθεί στα σοβαρά διότι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. «Μπορώ να εγγυηθώ ότι οι εισαγγελείς θα κάνουν καλά τη δουλειά τους με πολύ ιδιαίτερη προσήλωση. Πρόκειται πραγματικά για τεράστιο φόρτο εργασίας».