Αυστρία: Αστυνομικό τμήμα θα γίνει το σπίτι που γεννήθηκε ο Χίτλερ

Αυστρία: Αστυνομικό τμήμα θα γίνει το σπίτι που γεννήθηκε ο Χίτλερ

Η Αυστρία παρουσίασε σήμερα τα αρχιτεκτονικά σχέδια για τη μετατροπή του σπιτιού όπου γεννήθηκε ο Χίτλερ σε αστυνομικό τμήμα με την ελπίδα να καταστεί αυτός ο χώρος «ουδέτερος» και να διασφαλιστεί ότι δεν θα προσελκύει νεοναζιστές.

Έπειτα από δεκαετίες συζητήσεων σχετικά με το τι πρέπει να γίνει με το κτίριο στην πόλη Μπράουναου αμ Ιν στα σύνορα με τη Γερμανία, η κυβέρνηση της Αυστρίας προχώρησε σε απαλλοτρίωση το 2017 και ανακοίνωσε πέρσι ότι θα το μετατρέψει σε αστυνομικό τμήμα ώστε να «μην θυμίζει ποτέ πια τον Εθνικοσοσιαλισμό».

«Αυτή είναι η πλέον κατάλληλη χρήση (για το κτίριο). Για ποιον λόγο; Επειδή η αστυνομία είναι ο προστάτης των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ παρουσιάζοντας τα αρχιτεκτονικά σχέδια.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτα που να προδίδει ότι αυτό το κτίριο ήταν κάποτε το σπίτι του παιδιού που θα γινόταν ηγέτης του Τρίτου Ράιχ, θα προκαλούσε τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και θα εκτελούσε το Ολοκαύτωμα. Μια εγχάρακτη πλάκα στο πεζοδρόμιο γράφει «Ποτέ ξανά φασισμός» χωρίς να αναφέρει το όνομα του Χίτλερ.

Η ανακαίνιση θα έχει ολοκληρωθεί έως τις αρχές του 2023 και θα κοστίσει 5 εκατ. ευρώ, αναφέρουν αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ η πλάκα θα μεταφερθεί σε μουσείο της Βιέννης.