8ος χρόνος, ημέρα 2436η
Κυριακή, 3 Ιουλίου 2022

Αυστηροί περιορισμοί στο Πεκίνο για να αποφευχθεί μια δεύτερη... Σαγκάη

Αυστηροί περιορισμοί στο Πεκίνο για να αποφευχθεί μια δεύτερη... Σαγκάη
Shutterstock

Στη Σαγκάη δεν εντοπίστηκε κανένα νέο κρούσμα έξω από τις ζώνες καραντίνας, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της Κίνας, εξέλιξη που δίνει ελπίδες για την ανάκληση του σκληρού lockdown.

Η πολιτική μηδενικών κρουσμάτων που διατηρεί η Κίνα οδήγησε το Πεκίνο να προχωρήσει στο κλείσιμο περισσότερων γυμναστηρίων, εμπορικών κέντρων, κινηματογράφων και πολυκατοικιών, τη στιγμή που οι αρχές εντατικοποιούν τις προσπάθειες εντοπισμού ενεργών κρουσμάτων.

Η περιοχή του Πεκίνου, Τσαογιάνγκ, είναι η πρώτη που υποβλήθηκε σε μαζικά τεστ, ξεκινώντας τον τελευταίο από τους τρεις γύρους ελέγχου την Παρασκευή. Οι περισσότερες άλλες περιφέρειες αναμένουν τον τρίτο γύρο ελέγχων.

Στο Τσαογιάνγκ, απαντάται το μεγαλύτερο μερίδιο των κρουσμάτων στο τρέχον κύμα της πανδημίας, γεγονός που οδήγησε στην ενίσχυση των μέτρων για τον περιορισμό της μετάδοσης.

Σε αυτό το πανδημικό κύμα η κινεζική πρωτεύουσα προσπαθεί να αποτρέψει μια πιθανή επιβολή καθολικού lockdown, επιβάλλοντας στοχευμένα περιοριστικά μέτρα.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται τη στιγμή που η δυσαρέσκεια για το lockdown στη Σαγκάη κορυφώνεται. Συγκεκριμένα, άνθρωποι σε διάφορες περιοχές διαμαρτύρονται για τα ληφθέντα μέτρα και τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν στην απόκτηση προμηθειών χτυπώντας τις κατσαρόλες και τα τηγάνια τα βράδια.

Ο Τιάν Βέι, εκπρόσωπος της κεντρικής επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος του Πεκίνου, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι «η κατάσταση είναι περίπλοκη και δύσκολη», παρόλο που υπάρχουν μόλις δεκάδες λοιμώξεις.