7ος χρόνος, ημέρα 2062η
Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021

Αύριο «κλειδώνει» η κυβέρνηση Ντράγκι

Αύριο «κλειδώνει» η κυβέρνηση Ντράγκι
AP Photo/Alessandra Tarantino, Pool

Από τη στιγμή που οι Ματέο Σαλβίνι και Μπέπε Γκρίλο είπαν το μεγάλο «ναι» στον Μάριο Ντράγκι, δίνοντάς του στην ουσία λευκή επιταγή, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι το απόγευμα της Τρίτης, όταν θα ολοκληρωθεί ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών μεταξύ του εντολοδόχου πρωθυπουργού και των κομμάτων, η Ιταλία θα έχει νέα κυβέρνηση. Αυτό που μένει να δούμε είναι το εύρος της συναίνεσης που θα επιτευχθεί. Μέχρι στιγμής όλα τα κόμματα, εκτός από τα Αδέλφια της Ιταλίας, έχουν προσφέρει με κάποιο τρόπο στήριξη στον πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο πρώτος γύρος των επαφών τελείωσε με την προοπτική μιας πολύ μεγάλης συμμαχίας που χρειάζεται η Ιταλία να είναι ορατή, ενώ ο Ντράγκι ετοιμάζει ήδη τις προγραμματικές του δηλώσεις καθώς και τη λίστα με τα ονόματα που θα συνθέσουν το κυβερνητικό σχήμα. Αντιρρήσεις και αντιδράσεις υπάρχουν καθώς στο Δημοκρατικό Κόμμα πολλά στελέχη δεν βλέπουν με καλό μάτι τη συμμετοχή σε μία κυβέρνηση που θα βρίσκεται και ο Σαλβίνι, ενώ το Κίνημα Πέντε Αστέρων είναι χωρισμένο στα δύο. Όμως η στήριξη στο πρόσωπο του Ντράγκι δεν αμφισβητείται από κανέναν.

Πληροφορίες από την Ιταλία αναφέρουν ότι ενώ αυτή τη στιγμή όλα τα σενάρια για τη σύνθεση της κυβέρνησης είναι ανοιχτά, ο Ντράγκι έχει αποφασίσει να επιλέξει πρόσωπα κύρους και αποδοχής που δεν θα ταυτίζονται με καμία πολιτική πτέρυγα. Το πιθανότερο σενάριο είναι στα υπουργεία να βρεθούν και τεχνοκράτες και πολιτικοί με γνώμονα την καλύτερη λειτουργία της κυβέρνησης και όχι τους πολιτικούς συσχετισμούς. Όλα αυτά θα κριθούν σήμερα και αύριο στο δεύτερο γύρο των επαφών του Ντράγκι με πολιτικά κόμματα και κοινωνικούς εταίρους.

Σε κάθε περίπτωση, ο Super Mario θέτει ως βασικές προτεραιότητες την αντιμετώπιση της πανδημίας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών, οι οποίοι έχουν τις ζωές τους να καταστρέφονται τον τελευταίο χρόνο με την υγειονομική κρίση να κινδυνεύει να εξελιχθεί σε βαθιά οικονομική.