Reuters: Η AstraZeneca «κόβει» κατά 60% τις δόσεις εμβολίου στην ΕΕ το α' τρίμηνο

Reuters: Η AstraZeneca «κόβει» κατά 60% τις δόσεις εμβολίου στην ΕΕ το α' τρίμηνο

Κατά 60% θα είναι μειωμένη η ποσότητα εμβολίων AstraZeneca που θα παραλάβει η ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το οποίο επικαλείται Ευρωπαίο αξιωματούχο που συμμετείχε στις σχετικές συζητήσεις.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, η ΕΕ θα λάβει 31 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, τη στιγμή που αναμενόταν να παραλάβει 80 εκατομμύρια μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Η AstraZeneca είχε, επιπροσθέτως, συμφωνήσει να παραδώσει περισσότερες από 80 εκατ. δόσεις το δεύτερο τρίμηνο, αλλά την Παρασκευή δεν μπορούσε να παρουσιάσει τους στόχους παράδοσης για την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, λόγω προβλημάτων παραγωγής, όπως δήλωσε ο αξιωματούχος. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η περικοπή οφείλεται σε προβλήματα παραγωγής σε ένα εργοστάσιο εμβολίων στο Βέλγιο, που διευθύνεται από τον συνεργάτη της Novasep, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Στέλλα Κυριακίδου: Η Κομισιόν και τα κράτη-μέλη εξέφρασαν τη βαθιά τους δυσαρέσκεια

«Κατά τη διάρκεια της σημερινής Επιτροπής Συντονισμού με τα κράτη-μέλη σχετικά με την ευρωπαϊκή στρατηγική εμβολιασμού, εκπρόσωποι της AstraZeneca ανακοίνωσαν καθυστερήσεις στην παράδοση εμβολίων σε σύγκριση με τις προβλέψεις για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους», ανέφερε η επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου από πλευράς της.

«Η Κομισιόν και τα κράτη-μέλη εξέφρασαν τη βαθιά τους δυσαρέσκεια για το θέμα αυτό. Επιμείναμε σε ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα παράδοσης, βάσει του οποίου τα κράτη-μέλη θα πρέπει να σχεδιάζουν τα προγράμματα εμβολιασμού τους, με την επιφύλαξη της χορήγησης άδειας κυκλοφορίας. Η Κομισιόν θα συνεχίσει να επιμένει για μέτρα προκειμένου να ενισχύσει την προβλεψιμότητα και σταθερότητα των παραδόσεων, καθώς και την επιτάχυνση της κατανομής των δόσεων», πρόσθεσε.

AstraZeneca: Αρχικά «μικρότερες ποσότητες» του εμβολίου στην Ευρώπη

Οι παραδόσεις του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης στην Ευρώπη θα είναι μικρότερες από το αναμενόμενο, λόγω της «μείωσης της παραγωγής» σε ένα εργοστάσιο, ανέφερε η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε στις 12 Ιανουαρίου ότι παρέλαβε το αίτημα για την κατεπείγουσα έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca για την Covid-19 και αναμένεται να αποφασίσει εάν θα το κάνει δεκτό στις 29 του μηνός.

«Μολονότι δεν προβλεπόταν κάποια αργοπορία στην έναρξη των παραδόσεων του εμβολίου μας, εάν λάβουμε την έγκριση της Ευρώπης, οι αρχικές ποσότητες θα είναι μικρότερες απ’ ότι αναμενόταν αρχικά, λόγω της μείωσης της παραγωγής σε μια από τις μονάδες της ευρωπαϊκής αλυσίδας εφοδιασμού», είπε μια εκπρόσωπος της εταιρείας, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτό τα δημοσιεύματα αυστριακών και γερμανικών μέσων ενημέρωσης για πιθανή καθυστέρηση.

«Θα παραδώσουμε δεκάδες εκατομμύρια δόσεις τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τον όγκο παραγωγής», πρόσθεσε, χωρίς όμως να διευκρινίσει τις ακριβείς ποσότητες.

Η ΕΕ και η EMA δέχονται πιέσεις για να επιταχυνθεί η διαδικασία έγκρισης των νέων εμβολίων. Το εμβόλιο των AstraZeneca/Οξφόρδης έχει το πλεονέκτημα ότι είναι φθηνότερο από εκείνα των ανταγωνιστριών εταιρειών. Είναι επίσης πιο εύκολο να αποθηκευτεί και να μεταφερθεί, σε σύγκριση ιδίως με εκείνο των Pfizer/BioNTech, που χρειάζεται να φυλάσσεται σε θερμοκρασία -70 βαθμών Κελσίου.

Υπενθυμίζεται ότι αυστριακά ΜΜΕ, επικαλούμενα πηγές του υπουργείου Υγείας της χώρας, ανέφεραν πως η AstraZeneca θα μπορούσε να παραδώσει λιγότερα εμβόλια στην Ευρωπαϊκή Ένωση από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί και η αιτία είναι ότι η απόφαση της ΕΕ για την έγκριση του εμβολίου της εταιρείας αναμένεται για τις 29 Ιανουαρίου.

Για την Αυστρία, αυτό σημαίνει ότι αντί για 2.000.000 δόσεις εμβολίων αυτής της εταιρείας μόνον 600.000 θα μπορούσαν να παραδοθούν στη χώρα το πρώτο τρίμηνο του 2021. Δεν είναι ακόμη σαφές, εάν αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει το πρόγραμμα εμβολιασμού της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού Λαϊκού Κόμματος και Πράσινων, το οποίο προβλέπει ότι έως τα τέλη Μαρτίου θα πρέπει να εμβολιαστούν όλοι όσοι άνω των 65 ετών θέλουν να εμβολιαστούν, δηλαδή, 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι.

Από την Αυστρία έχουν παραγγελθεί, προφανώς για μέχρι αυτή την ημερομηνία, 937.950 δόσεις εμβολίου της Pfizer, 200.000 δόσεις από τη Moderna και 2,16 εκατομμύρια από την AstraZeneca.

Την ίδια στιγμή, με δημοσίευμά της η Bild ανέφερε ότι το χρονοδιάγραμμα παράδοσης του εμβολίου της εν λόγω εταιρείας πάει πίσω.

Όπως επιβεβαίωσαν κύκλοι της εταιρείας στην «Bild», η αρμόδια επιτροπή της ΕΕ ενημερώθηκε ότι μετά την έγκριση -αναμένεται έως τα τέλη Ιανουαρίου- θα είναι σε θέση να παραδώσει αργότερα.