Αργεντινή: Σε 13 χρόνια κάθειρξης καταδικάστηκε η αυτόχθων ακτιβίστρια Μ. Σάλα

Αργεντινή: Σε 13 χρόνια κάθειρξης καταδικάστηκε η αυτόχθων ακτιβίστρια Μ. Σάλα

Η 54χρονη Μιλάγκρο Σάλα, αυτόχθων ακτιβίστρια για πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα στην Αργεντινή, καταδικάστηκε χθες Δευτέρα να εκτίσει 13 χρόνια κάθειρξη, αφού κρίθηκε ένοχη της κατηγορίας πως καταχράστηκε δημόσια κεφάλαια που προορίζονταν για την ανέγερση εργατικών κατοικιών, καθώς και ένοχη της κατηγορίας της εκβίασης.

Δικαστήριο στην επαρχία Χουχούι (βορειοδυτικά) έκρινε ένοχη τη Σάλα, η οποία σύμφωνα με το κατηγορητήριο ήταν επικεφαλής μιας «παράνομης ένωσης» μέσω της οποίας φέρεται να καταχράστηκε 36 εκατομμύρια πέσος (περίπου 848.000 ευρώ) μεταξύ του 2011 και του 2015.

«Κάναμε τεράστια δουλειά. Ασχοληθήκαμε με την υγεία, την παιδεία, την αξιοπρεπή στέγη», αντέτεινε ενώπιον του δικαστηρίου η Σάλα.

Η αμφιλεγόμενη οργάνωσή της, η Τουπάκ Αμάρου, ομοσπονδία συνεταιρισμών και οργανώσεων των πικετέρος, προσέφερε βοήθεια στους απόκληρους στην περιοχή Χουχούι, μια από τις φτωχότερες της λατινοαμερικάνικης χώρας.

«Μας κατηγορούν πως κάναμε πράγματα, (όμως) τα έργα μας είναι οφθαλμοφανή και χειροπιαστά», πρόσθεσε η ακτιβίστρια.

Η υπεράσπιση ανήγγειλε ότι θα ασκήσει έφεση.

Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει να της επιβληθεί κάθειρξη 22 ετών στη δίκη, που άρχισε την 23η Ιουλίου.

Η Μιλάγκρο Σάλα, που είχε στενή σχέση με την πρώην πρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ, προφυλακίστηκε τη 16η Ιανουαρίου 2016 στη Χουχούι, αφού βρέθηκε αντιμέτωπη με διώξεις για πολλές υποθέσεις.

Τον Δεκέμβριο απαλλάχθηκε για μια υπόθεση στην οποία κατηγορείτο για συνέργεια σε απόπειρα φόνου.

Η Μιλάγκρο Σάλα, αγωνίστρια για την υπόθεση των αυτοχθόνων και φτωχών πληθυσμών στη Χουχούι, χαρακτηρίζεται από υποστηρικτές της πολιτική κρατούμενη. Η ίδια δηλώνει θύμα πολιτικού διωγμού από τον κυβερνήτη της Χουχούι, τον Χεράρδο Μοράλες, σύμμαχο του προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι.

Η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Διεθνής Αμνηστία, ειδικοί του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και αρκετές ακόμη οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν ζητήσει την αποφυλάκισή της, κρίνοντας ότι η σύλληψη και η προφυλάκισή της, που αποφασίστηκε από τη δικαιοσύνη στην επαρχία Χουχούι, ήταν αυθαίρετη.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτογραφία: ΑΡ