Αποζημίωση 3,9 δις δολαρίων της Goldman Sachs στην κυβέρνηση της Μαλαισίας 

Αποζημίωση 3,9 δις δολαρίων της Goldman Sachs στην κυβέρνηση της Μαλαισίας 

To ποσό των 3,9 δισ. δολαρίων θα καταβάλει στην κυβέρνηση της Μαλαισίας η Goldman Sachs, προκειμένου να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες για παράνομη συμπεριφορά αναφορικά με τον ρόλο που διαδραμάτισε στην πορεία του κρατικού επενδυτικού ταμείου της χώρας, 1MDB.    

Όπως σημειώνει το υπ. Οικονομικών της Μαλαισίας, στον συμβιβασμό περιλαμβάνεται αποζημίωση ύψους 2,5 δισ. δολαρίων, ενώ σε δική της ανακοίνωση η Goldman Sachs συμπληρώνει ότι θα δοθούν ακόμη 1,4 δισ. δολάρια τα οποία αφορούν ποσά από περιουσιακά στοιχεία της 1MDB τα οποία έχουν κατασχεθεί σε αρκετές χώρες. 

To γνωστό ως σκάνδαλο 1MDB είναι ένα από τα μεγαλύτερα χρηματοοικονομικά σκάνδαλα παγκοσμίως αφού δισεκατομμύρια δολάρια του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Μαλαισίας, που προορίζονταν να στηρίξουν τους πολίτες της χώρας, εξαφανίστηκαν στις σκιές του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ήταν δε τόσο ηχηρό ώστε οδήγησε στην ανατροπή του κόμματος, που κυβερνούσε τη Μαλαισία καθόλη τη διάρκεια της ζωής της χώρας ως ανεξάρτητου κράτους.

Η Goldman είχε αναλάβει την αναδοχή σε ομόλογα αξίας 6,5 δισ. δολαρίων του 1MDB. Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, δύο τραπεζίτες της δωροδόκησαν κυβερνητικούς αξιωματούχους για να αποσπάσουν τα συμβόλαια. Παράλληλα ήλεγχαν offshore λογαριασμούς, στους οποίους κατατέθηκαν τα κλεμμένα χρήματα και βοήθησαν στη διαδικασία του ξεπλύματος.