Αποστρατικοποιημένη ζώνη στην Ιντλίμπ ανακοίνωσαν Πούτιν και Ερντογάν

Αποστρατικοποιημένη ζώνη στην Ιντλίμπ ανακοίνωσαν Πούτιν και Ερντογάν

Χωρίς ολοκληρωμένη συμφωνία και χωρίς να γεφυρωθούν οι διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο πλευρές για την Ιντλίμπ και συνολικά το μέλλον της Συρίας έληξε η συνάντηση του Σότσι ανάμεσα στον Ταγίπ Ερντογάν και τον Βλάντιμιρ Πούτιν. Πάντως, οι δύο πρόεδροι αναγνώρισαν ουσιαστικά τον ουσιαστικό ρόλο που διαδραματίζουν και οι δύο χώρες στην περιοχή, κάτι που σημαίνει ότι καμία δεν μπορεί να αγνοήσει τις προθέσεις, τις επιδιώξεις και τις ενστάσεις της άλλης. 

Πούτιν και Ερντογάν ανακοίνωσαν τη δημιουργία -ως τις 15 Οκτωβρίου- μιας αποστρατικοποιημένης ζώνης πλάτους 15 περίπου χιλιομέτρων, η οποία θα χωρίζει τους αντάρτες από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος. Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσιάστηκε (και υποστηρίζει και η Δαμασκός), ρωσικές και τουρκικές δυνάμεις θα πραγματοποιούν περιπολίες στην περιοχή, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, αλλά και για να αποτρέψουν οποιαδήποτε προβοκάτσια (όπως, για παράδειγμα, μια επίθεση με χημικά). Προβλέπεται, επίσης, ότι όλα τα βαρέα όπλα θα πρέπει να έχουν απομακρυνθεί από εκεί έως τις 10 Οκτωβρίου.

Στις δηλώσεις του, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι βασική επιδίωξη των δυο πλευρών ήταν να προστατευτούν οι άμαχοι, αλλά παράλληλα έκανε λόγο «για προστασία των ρωσικών βάσεων και περιθωριοποίηση των εξτρεμιστικών στοιχείων». Ο ίδιος  αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην οργάνωση Αλ-Νούσρα, παρακλάδια της οποίας έχουν στο παρελθόν στηριχτεί από την Άγκυρα. 

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν ανέφερε «πόσο σημαντική ήταν η συνάντηση για το μέλλον της περιοχής», αλλά  απέφυγε να κάνει αναφορά στην Αλ Νούσρα και τις άλλες ακραίες ισλαμιστικές ομάδες. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να υποστηρίξει-για μια ακόμα φορά- ότι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα στην Συρία είναι η οργάνωση YPG, των Κούρδων ανταρτών, που ο ίδιος και η Άγκυρα θεωρούν τρομοκράτες.

Πάντως, το γεγονός ότι θα μεσολαβήσει αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα ανάμεσα στη σημερινή συνάντηση και την εφαρμογή των συμφωνηθέντων αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των συγκρούσεων τις επόμενες ημέρες -πολύ περισσότερο που οι δύο ηγέτες δεν έκαναν λόγο για εκεχειρία. Μόνο, ο Ρώσος υπουργός Αμύνης Σεργκέι Σοιγκού δήλωσε μετά την κοινή συνέντευξη τύπου, ότι τουλάχιστον σε αυτή την φάση, δεν θα υπάρξει επίθεση στην περιοχή, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ifax.

Σημειώνεται ότι παρά τις αντίθετες πλευρές που βρίσκονταν η Ρωσία και η Τουρκία από την αρχή του εμφυλίου στην Συρία, το 2011- με δεδομένο ότι η Άγκυρα ήθελε την αποχώρηση του Άσαντ και η Μόσχα την παραμονή του- κατάφεραν να δημιουργήσουν, μαζί με το Ιράν, μια ιδιότυπη συμμαχία στην περιοχή. 

Όσο για την επόμενη ημέρα στη Συρία, στην οποία αναφέρθηκε ο Ερντογάν, κάνοντας λόγο για την ανάγκη συνταγματικής μεταρρύθμισης και δημοκρατικών εκλογών (χωρίς να θέσει δημοσίως θέμα αποχώρησης του Άσαντ από την εξουσία...) μοιάζει να απέχει ακόμη πολύ. 

AP Photo