Απορρίπτει ενδεχόμενη στρατιωτική εμπλοκή της Γερμανίας στην Συρία η πρόεδρος του SPD

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018, 14:03
-A +A
Απορρίπτει ενδεχόμενη στρατιωτική εμπλοκή της Γερμανίας στην Συρία η πρόεδρος του SPD

Η επικεφαλής των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών δήλωσε σήμερα πως το κόμμα της δεν πρόκειται να εγκρίνει οποιαδήποτε συμμετοχή της Γερμανίας στον πόλεμο στη Συρία, ανοίγοντας ενδεχομένως ένα νέο πεδίο σύγκρουσης στην κυβέρνηση συνασπισμού της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

Η ηγέτιδα του SPD Αντρέα Νάλες εξέδωσε μια λακωνική ανακοίνωση απαντώντας στο δημοσίευμα της Bild, σύμφωνα με το οποίο το υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας εξετάζει επιλογές για τη σύμπραξή του με τους στρατούς των ΗΠΑ, της Βρετανίας, και της Γαλλίας σε οποιαδήποτε μελλοντική στρατιωτική δράση, αν η συριακή κυβέρνηση χρησιμοποιήσει και πάλι χημικά όπλα.

«Το SPD δεν πρόκειται να συμφωνήσει --είτε στο κοινοβούλιο είτε στην κυβέρνηση-- στη συμμετοχή της Γερμανίας στον πόλεμο στη Συρία», είπε η Νάλες. «Υποστηρίζουμε τον υπουργό Εξωτερικών στις προσπάθειές του να αποτρέψει μια ανθρωπιστική κρίση μέσω συνομιλιών με την Τουρκία και τη Ρωσία».

Η Bild γράφει σήμερα πως Γερμανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος άμυνας συναντήθηκε με τον νέο ακόλουθο άμυνας των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα προκειμένου να συζητήσουν ενδεχόμενη υποστήριξη της Γερμανίας σε μια στρατιωτική συμμαχία εναντίον του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ρωσικά και συριακά πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα επανέλαβαν την Κυριακή (χθες) τα εντατικά πλήγματα στην Ιντλίμπ και τη Χάμα καθώς η Δαμασκός ενέτεινε την επίθεσή της στο τελευταίο προπύργιο των δυνάμεων των ανταρτών.

Σύμφωνα με την Bild, αξιωματούχοι της Γερμανίας και των ΗΠΑ συζήτησαν διάφορες επιλογές, περιλαμβανομένου του ενδεχομένου γερμανικά μαχητικά να βοηθήσουν στην αποτίμηση ζημιών στη μάχη ή να ρίξουν βόμβες για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία τη δεκαετία του 1990.

Η συμμετοχή της Γερμανίας σε οποιαδήποτε στρατιωτική δράση παραμένει ένα ευαίσθητο και βαθιά αντιδημοφιλές θέμα δεδομένου του ναζιστικού παρελθόντος της χώρας. Η συμμετοχή σε οποιαδήποτε στρατιωτικά πλήγματα στη Συρία θα έθετε επίσης τη Γερμανία σε ευθεία πορεία σύγκρουσης με τον κύριο υποστηρικτή του Άσαντ, τη Ρωσία, για πρώτη φορά.

Η Bild ανέφερε πως η απόφαση για τη συμμετοχή ή όχι σε τέτοια πλήγματα θα ληφθεί από τη Μέρκελ, η οποία είχε αποκλείσει τον Απρίλιο του 2018 τη συμμετοχή σε αεροπορικά πλήγματα εναντίον της Συρίας από κοινού με δυνάμεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας έπειτα από μια προηγούμενη χρήση χημικών όπλων.

Ανέφερε πως το κοινοβούλιο θα ενημερωθεί για τη συμμετοχή σε στρατιωτική δράση αφού γίνει, στην περίπτωση που απαιτηθεί εσπευσμένη δράση.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους τα γερμανικά υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας ανέφεραν πως είναι σε στενή επαφή με τις ΗΠΑ και τους ευρωπαίους συμμάχους για την τρέχουσα κατάσταση στη Συρία, τα ενδεχόμενα σενάρια κρίσης και τις επιλογές κοινής δράσης.

«Ο σκοπός είναι τα μέρη της σύγκρουσης... να αποφύγουν την κλιμάκωση μιας ήδη τρομερής κατάστασης... Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων τα οποία έχει ήδη χρησιμοποιήσει στο παρελθόν η κυβέρνηση Άσαντ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα