«Απολύτως απαράδεκτο το σχέδιο Τραμπ για το Μεσανατολικό»
Ταγίπ Ερντογάν

«Απολύτως απαράδεκτο το σχέδιο Τραμπ για το Μεσανατολικό»

Ως «εντελώς απαράδεκτο» χαρακτήρισε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το σχέδιο ειρήνευσης και διευθέτησης του Μεσανατολικού το οποίο παρουσίασε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ

«Η Ιερουσαλήμ είναι ιερή για τους Μουσουλμάνους. Το σχέδιο να δοθεί η Ιερουσαλήμ στο Ισραήλ είναι απολύτως απαράδεκτο. Το σχέδιο που ανακοινώθηκε δεν υπηρετεί την ειρήνη», τόνισε ο Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από τη Σενεγάλη.

Υπενθυμίζεται πως και χτες ήταν σφοδρή η αντίδραση της Τουρκίας για το σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ. Ειδικότερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάνει λόγο για «θνησιγενές σχέδιο» το οποίο «αποσκοπεί στην καταστροφή της λύσης των δύο κρατών και στην κατάληψη των παλαιστινιακών εδαφών», με την Άγκυρα να προειδοποιεί ότι δεν θα επιτρέψει «κανένα βήμα που να επιδιώκει να νομιμοποιήσει την κατοχή και τις φρικαλεότητες του Ισραήλ».

Να μας αποζημιώσουν για τα F35

Ο Τούρκος πρόεδρος μάλιστα αναφέρθηκε και  στο ζήτημα των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στο πρόγραμμα των οποίων η Ουάσινγκτον έχει παγώσει την συμμετοχή της Άγκυρας, είπε «πρέπει να μας αποζημιώσουν ή να παραδώσουν τις παραγγελίες που έχουν συμφωνήσει». 

«Βολές» και κατά Ρωσίας

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τη Ρωσία ότι δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις συμφωνίας της Αστάνα και του Σότσι για τη συριακή διαμάχη.

«Τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις από την πλευρά της (σ.σ. συριακής) κυβέρνησης, που βασίζεται στη στήριξη της Ρωσίας. Επί του παρόντος, η Ρωσία δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της υπό τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στην Αστάνα και το Σότσι. Η υπομονή μας τελειώνει και έχουμε πει στη Ρωσία ότι αν δεν σταματήσουν οι βομβαρδισμοί, θα κάνουμε αυτό που θεωρούμε αναγκαίο» δήλωσε ο Ερντογάν.

Γιάννης Μαντζίκος