Αποκλείει το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος στην Σκωτία ο Μπόρις Τζόνσον

Αποκλείει το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος στην Σκωτία ο Μπόρις Τζόνσον

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον με επιστολή του προς την ηγέτη της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον υποστηρίζει ότι δεν θα υπάρξει νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας τονίζοντας ότι το προηγούμενο δημοψήφισμα του 2014 πρέπει να γίνει σεβαστό.

Η Στέρτζον από την πλευρά της  υποστηρίζει ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει, διότι οι Σκωτσέζοι ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα του 2016 ενώ το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης. 

«Ο Μπόρις Τζόνσον μπορεί να έχει εντολή να βγάλει την Αγγλία εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά ξεκαθαρίζω τι δεν έχει εντολή να πάρει το Σκωτία και να τη βγάλει από την ΕΕ. Η Σκωτία πρέπει να έχει δικαίωμα επιλογής για το δικό της μέλλον» υπογράμμισε πριν λίγο καιρό. 

Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) της Στέρτζον, το οποίο τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας και κατά του Brexit, κέρδισε 48 από τις 59 έδρες της Σκωτίας στο βρετανικό Κοινοβούλιο στις εθνικές βουλευτικές εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου. Η ίδια η Στέρτζον ερμηνεύει το εκλογικό αυτό αποτέλεσμα ως στήριξη στην προσπάθειά της να διενεργηθεί ένα τέτοιο δημοψήφισμα.

AP PHOTO