Αποκάλυψη CNN: Οι Κινέζοι έκρυβαν τον αριθμό των κρουσμάτων του κορονοϊού

Αποκάλυψη CNN: Οι Κινέζοι έκρυβαν τον αριθμό των κρουσμάτων του κορονοϊού

Την ώρα που το Πεκίνο έχει αρνηθεί κατ' επανάληψη τις ευθύνες για το ξέσπασμα του κορονοϊού και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στέλνει για δεύτερη φορά κλιμάκιο του στη Κίνα για τη διεύρυνση των αιτίων της πανδημίας, μια σημαντική αποκάλυψη του αμερικανικού δικτύου CNN έρχεται να «φωτίσει» την κατάσταση. 

Εδώ και ένα χρόνο η Κίνα έχει απορρίψει επανειλημμένα τις καταγγελίες των ΗΠΑ και άλλων χωρών ότι σκοπίμως απέκρυψε πληροφορίες για τον κορονοϊό, ενώ έχει αρνηθεί να δεχθεί στους κόλπους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την Ταϊβάν, χώρα πρότυπο στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του CNN, ένα πακέτο εγγράφων που διέρρευσαν  από την Κίνα δείχνουν ότι η χώρα στα πρώτα στάδια της πανδημίας του κορονοϊού ανέφερε λιγότερα κρούσματα από τα πραγματικά, ακόμη και λιγότερα από τα μισά, καθώς υποτιμούσε τη σοβαρότητα του ιού και απέτυχε να εντοπίσει γρήγορα νέες μολύνσεις.

Μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, που εργαζόταν στο κινεζικό σύστημα υγείας, διέρρευσε στο CNN 117 σελίδες εσωτερικών εγγράφων από το Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) της κινεζικής επαρχίας Χουμπέι, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Ουχάν, η πόλη από την οποία πιστεύεται ότι ξεκίνησε η πανδημία covid-19.

Τα έγγραφα αυτά, τα οποία το CNN έδωσε για επιβεβαίωση σε έξι ειδικούς, δείχνουν ότι το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα απέκρυπτε ζωτικής σημασίας πληροφορίες για τον κορονοϊό από τον Οκτώβριο του 2019 ως τον Απρίλιο του 2020, μια κρίσιμη περίοδο στη διάρκεια της οποίας ο SARS- CoV-2 εξαπλώθηκε από την Κίνα σε όλο τον κόσμο και προκάλεσε την πανδημία.

Το CNN επισήμανε ότι τα έγγραφα αυτά δεν δείχνουν σκόπιμη απόκρυψη πληροφοριών, αλλά καταδεικνύουν ότι υπήρχαν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των όσων πίστευαν οι αξιωματούχοι και αυτών που ανακοίνωναν στο κοινό.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ φέρεται να έδωσε σαφείς εντολές και να ζήτησε σχέδιο για τον έλεγχο του ιού σε συνεδρίαση της ανώτατης επιτροπής του Πολιτμπίρο του Κομμουνιστικού Κόμματος πριν ακόμα γίνουν ανακοινώσεις για τη μεταδοτικότητα του από άνθρωπο σε άνθρωπο. 

Εν μέσω ισχυρής εσωτερικής και διεθνούς κριτικής για τον τρόπο που οι αρχές της χώρας χειρίστηκαν τον ιό, γνωστό ως covid-19, το προπαγανδιστικό περιοδικό του ΚΚ "Qiushi" δημοσίευσε το απομαγνητοφωνημένο κείμενο με τις εντολές του Σι. 

Σύμφωνα με το κείμενο, ο Σι ζήτησε από τους αξιωματούχους να δράσουν γρήγορα πριν ακόμα ανακοινωθεί επίσημα ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Στις 10 Φεβρουαρίου Κινέζοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν 2.478 νέα κρούσματα covid-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων παγκοσμίως σε περισσότερα από 40.000. Όμως έγγραφο με την ένδειξη «εσωτερικό έγγραφο, παρακαλώ διατηρείστε το απόρρητο», το CDC της Χουμπέι κατέγραφε 5.918 νέα κρούσματα, με 2.345 «επιβεβαιωμένα κρούσματα», 1.772 «κλινικά διαγνωσμένα κρούσματα» και 1.796 “ύποπτα κρούσματα”.

Έκθεση από τις αρχές Μαρτίου αναφέρει ότι ο μέσος χρόνος μεταξύ της έναρξης των συμπτωμάτων μέχρι την διάγνωση ανέρχεται σε 23,3 ημέρες. Ειδικοί δήλωσαν στο CNN ότι αυτό θα δυσκόλεψε τους ειδικούς να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση του ιού.

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν επίσης ότι στα τέλη του 2019 είχε ξεσπάσει στη Χουμπέι επιδημίας γρίπης, με τα κρούσματά της να είναι 20πλάσια σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αυτή η επιδημία επηρέασε την Ουχάν, αλλά περισσότερο τις πόλεις Γιτσάνγκ και Σιανίνγκ.

Το CNN επισημαίνει ότι, βάσει των εγγράφων, η επιδημία της γρίπης και το ξέσπασμα του κορονοϊού δεν συνδέονται, όμως η έκταση της επιδημίας της γρίπης δεν είχε αναφερθεί προηγουμένως. Ειδικοί δήλωσαν στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι η επιδημία της γρίπης είναι πιθανό να δυσκόλεψε τις κινεζικές αρχές να εντοπίσουν και να δώσουν προσοχή σε νέους ιούς.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, η Εθνική Επιτροπή Υγείας και η Υγειονομική Επιτροπή της Χουμπέι δεν έχουν σχολιάσει τις αποκαλύψεις του CNN, αν και τους ζητήθηκε.

«Ήταν ξεκάθαρο ότι έκαναν λάθη -και όχι μόνο λάθη που γίνονται όταν αντιμετωπίζεις έναν νέο ιό-, αλλά και γραφειοκρατικά και πολιτικά υποκινούμενα λάθη στον τρόπο που αντιμετώπισαν» την επιδημία, σχολίασε ο Γιανζόνγκ Χουάνγκ του Council on Foreign Affairs.

«Αυτά τα λάθη είχαν παγκόσμιες επιπτώσεις. Ποτέ δεν μπορείς να διασφαλίσεις ότι υπάρχει 100% διαφάνεια. Δεν είναι απαραίτητο να πρόκειται για σκόπιμη συγκάλυψη, με έναν νέο ιό περιορίζεται κάποιος από την τεχνολογία και άλλα ζητήματα», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα φέτος, ένα αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post είχε αναφερθεί στις προειδοποιήσεις των αξιωματούχων της αμερικανικής πρεσβείας στην Κίνα για τις ελλείψεις ασφαλείας που προέκυπταν από το ερευνητικό εργαστήριο της Ουχάν, το οποίο είχαν επισκεφθεί στα μέσα του 2018. 

AP Photo/Mark Schiefelbein