Αποδράσεις γυναικών του ISIS στη Συρία με χρήμα από την Ευρώπη
Daily Beast

Αποδράσεις γυναικών του ISIS στη Συρία με χρήμα από την Ευρώπη

Εδώ και αρκετούς μήνες χιλιάδες μέλη του άλλοτε κραταιού Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ έχουν καταφέρει να απελευθερωθούν, επιστρέφοντας στον πυρήνα της τρομοκρατικής οργάνωσης σε μία προσπάθεια αναγέννησής της, αναφέρει ρεπορτάζ του Daily Beast.

Έναν χρόνο και λίγες μήνες αφού ανακήρυσσαν, την 23η Μαρτίου 2019, την εξάλειψη του «χαλιφάτου» στη Συρία, οι κουρδικές δυνάμεις κρατούν ακόμα περίπου 12.000 τζιχαντιστές σε διάφορες φυλακές στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, κατά δικούς τους υπολογισμούς. Πρόκειται για Σύρους, Ιρακινούς, αλλά και 2.500 ως 3.000 αλλοδαπούς από περίπου 50 χώρες.

Μόνο στον καταυλισμό αλ Χολ, στη βορειοδυτική Συρία, διαμένουν περισσότεροι από 70.000 εκτοπισμένοι, ανάμεσά τους 3.000 οικογένειες τζιχαντιστών, σύμφωνα με την κουρδική κυβέρνηση.

Σύμφωνα, δε, με το ινστιτούτο Study of War, το ΙΚ δωροδοκεί τους φύλακες στα κέντρα κράτησης και συγκεντρώνει πόρους, ώστε να φεύγουν από αυτά μυστικά οι γυναίκες.

Μέρος των χρημάτων αυτών φέρονται να προέρχονται μάλιστα από υποστηρικτές του ISIS στην Ευρώπη τα οποία διοχετεύονται μέσω διαφόρων πλατφορμών που έχουν ξεπηδήσει στο Διαδίκτυο.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Daily Beast, η πλατφόρμα “Justice for Sisters” που συστάθηκε τον Ιούνιο του 2019 με έδρα τη Γερμανία συγκεντρώνει χρήματα διαδικτυακά με στόχο οι γυναίκες του ισλαμικού κράτους να μπορούν να δωροδοκήσουν τους φύλακες τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα χρήματα που απαιτούνται είναι αρκετές χιλιάδες ευρώ σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα.

Η πρωτοβουλία αυτή ωστόσο δεν είναι μοναδική καθώς εν εξελίξει βρίσκονται και άλλες είτε μέσω της δημοφιλούς κρυπτογραφημένης εφαρμογής μηνυμάτων Telegram, είτε ακόμα μέσω του PayPal.