Αποδεσμεύουν 100 εκατ. δολάρια για να αντιμετωπιστούν οι ροές προσφύγων και μεταναστών από το Αφγανιστάν
ΗΠΑ

Αποδεσμεύουν 100 εκατ. δολάρια για να αντιμετωπιστούν οι ροές προσφύγων και μεταναστών από το Αφγανιστάν

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι αποδέσμευσε ποσό περίπου εκατό δισεκ. δολαρίων για να αντιμετωπιστούν επείγουσες ανάγκες που συνδέονται με τις ροές προσφύγων και μεταναστών εξαιτίας της κρίσης στο Αφγανιστάν.

Πιο αναλυτικά, κεφάλαια αυτά μπορεί να αξιοποιηθούν είτε μονομερώς, είτε στο πλαίσιο πολυμερών πρωτοβουλιών, διευκρίνισε σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική προεδρία.

Συγκεκριμένα, το ποσό αυτό θα διατεθεί προκειμένου να «αντιμετωπιστούν επείγουσες και απρόβλεπτες ανάγκες» των αφγανών μεταναστών και προσφύγων, συμπεριλαμβανομένων των χιλιάδων διερμηνέων και άλλων βοηθητικών του αμερικανικού στρατού που επιδιώκουν να ωφεληθούν από πρόγραμμα το οποίο προβλέπει τη μετεγκατάστασή τους στις ΗΠΑ με ειδικές βίζες.

Να σημειωθεί ότι τα αμερικανικά στρατεύματα αναμένεται να έχουν ολοκληρώσει την αποχώρησή τους από το Αφγανιστάν στα τέλη του Αυγούστου, ενώ η χώρα έχει μετατραπεί σε θέατρο επίθεσης ευρείας κλίμακας των Ταλιμπάν κι εκφράζονται φόβοι πως θα ενσκήψει ανθρωπιστική κρίση.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτίμησαν πρόσφατα  υπόψιν πως περίπου ο μισός από τον πληθυσμό 39 εκατομμυρίων του Αφγανιστάν έχει ανάγκη βοήθεια και απηύθυναν έκκληση στη διεθνή κοινότητα να συνεχίσει να υποστηρίζει οικονομικά τη χώρα της Ασίας.

Διαβάστε ακόμα:

Tζο Μπάιντεν: Διαβεβαίωσε τον αφγανό ομολόγό για τη συνεχιζόμενη αμερικανική στήριξη

Αφγανιστάν: Αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ κατά των Ταλιμπάν