Αποχωρούν οι ΗΠΑ από τη Συνθήκη «Ανοικτοί Ουρανοί»

Αποχωρούν οι ΗΠΑ από τη Συνθήκη «Ανοικτοί Ουρανοί»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να αποσυρθούν από τη συνθήκη Open Skies (Ανοικτοί Ουρανοί) την οποία έχουν συνυπογράψει 35 χώρες και η οποία επιτρέπει άοπλες πτήσεις εναέριας επιτήρησης στις χώρες που συμμετέχουν σ’ αυτήν, ισχυριζόμενες ότι η Ρωσία έχει επανειλημμένα παραβιάσει τους όρους της Συνθήκης.

Ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η αποχώρηση από την Συνθήκη θα πραγματοποιηθεί επίσημα σε έξι μήνες, σύμφωνα με τους όρους αποχώρησης που προβλέπονται από τη συνθήκη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The New York Times, την οποία επικαλείται σε ανταπόκριση του το πρακτορείο TASS από τη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος Τραμπ προτίθεται να ενημερώσει αύριο Παρασκευή την ρωσική κυβέρνηση για την αποχώρηση των ΗΠΑ από την Συνθήκη των Ανοικτών Ουρανών.

"Εάν η Ουάσιγκτον αποφασίσει να εγκαταλείψει τη συμφωνία, θα αναγκαστούμε να δώσουμε επαρκή απάντηση. Πιστεύουμε ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητήσουμε δημοσίως τι μέτρα μπορούμε να εφαρμόσουμε" είχε αναφέρει τον Φεβρουάριο η Μόσχα με αφορμή την πρόθεση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη συνθήκη. 

Η Συνθήκη Open Skies προτάθηκε από τον Πρόεδρο Αϊζενχάουερ τον Ιούλιο του 1955 και τελικά υπεγράφη το 1992 για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης σε έναν κόσμο που άλλαζε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Στις πτήσεις, οι οποίες εκτελούνται μετά από προειδοποίηση τουλάχιστον 72 ωρών, παρευρίσκονται ως παρατηρητές και αξιωματικοί της χώρας που θα ελεγχθεί.

Υπενθυμίζεται ότι τα αεροσκάφη που πραγματοποιούν πτήσεις Open Skies πρέπει να είναι πιστοποιημένα γι’ αυτήν την αποστολή, βάσει των όρων της Συνθήκης, πριν απογειωθούν για το ταξίδι τους. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την δεύτερη αποχώρηση της κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ από μια σημαντική διεθνή Συνθήκη, μετά την αποχώρηση, πέρυσι, των Ηνωμένων Πολιτειών από την Συνθήκη των πυρηνικών δυνάμεων μέσου βεληνεκούς(INF).