Απλές προειδοποιήσεις εξετάζει η ΕΕ για την Τουρκία - Αυστηρά μέτρα ζητά η Κύπρος

Απλές προειδοποιήσεις εξετάζει η ΕΕ για την Τουρκία - Αυστηρά μέτρα ζητά η Κύπρος

Σε μια απλή προειδοποίηση προς την Άγκυρα για τις προκλητικές ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ, και όχι σε συγκεκριμένες κυρώσεις, αναμένεται να περιοριστεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στην ανακοίνωση που θα δημοσιοποιηθεί μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Κύπρος και Ελλάδα ζητούν να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, αλλά η ΕΕ δεν φαίνεται να αναλαμβάνει τέτοια πρωτοβουλία προς το παρόν, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. 

Ωστόσο, η Κύπρος έχει προειδοποιήσει ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προβάλει βέτο στη λήψη αποφάσεων εάν η ΕΕ δεν σκληρύνει τη στάση της μπροστά στις τουρκικές κινήσεις, ιδίως τη γεώτρηση που φέρεται να έκανε τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ.

Η Κύπρος επιδιώκει να υπάρξει πολύ πιο αυστηρή προειδοποίηση, ότι δηλαδή εάν η Τουρκία δεν αλλάξει πορεία, θα τερματιστούν επίσημα οι συνομιλίες για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης και την κατάργηση των θεωρήσεων διαβατηρίου για τους Τούρκους που κινούνται προς και από κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και ότι θα διακοπεί η χρηματοδότηση εντός των ορίων διαφόρων προγραμμάτων.

Εξάλλου, όπως μετέδιδε εχθές το Bloomberg, η ΕΕ θα επαναλάβει ότι καταδικάζει «τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» και θα σημειώνεται ότι «η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την ΕΕ».

Οι 28 επαναλαμβάνουν ότι «οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει και δεν υπάρχουν άλλα κεφάλαια που εξετάζονται για άνοιγμα ή κλείσιμο και θα προειδοποιούν ότι δεν προβλέπεται να υπάρξει περαιτέρω εργασία προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας».

Πρ. Προδρόμου: Ανοιχτό το ενδεχόμενο η Άγκυρα να στείλει ερευνητικό πλοίο και στη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου

Συγκεκριμένες κυρώσεις κατά της Τουρκίας στην ανακοίνωση που θα δημοσιοποιηθεί μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ζήτησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, και ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, σημειώνοντας πως οι τουρκικές απειλές είναι συνεχόμενες και υπογραμμίζοντας ότι η παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ συνιστά παραβίαση της ΕΕ. 

Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Άγκυρα να στείλει ερευνητικό πλοίο και στη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου. 

«Η Τουρκία έχει κόψει κάθε γέφυρα με την ΕΕ. Έχει περιέλθει σε κατάσταση πλήρους αδράνειας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τώρα υπάρχει συζήτηση και για άλλα ζητήματα που την ενδιαφέρουν πολύ όπως η βίζα ή η διεύρυνση της τελωνειακής ένωσης… όλα αυτά πρέπει να ενεργοποιηθούν», ανέφερε.

«Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης με τη συμπαράσταση της Ελλάδας και του κ. Κατρούγκαλου προσπαθεί να ενεργοποιήσει τις προηγούμενες πολύ ισχυρές τοποθετήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (…) Αυτή τη στιγμή μεθοδεύεται ανασχετική αντίδραση, το ότι η Τουρκία λαμβάνει υπόψιν τι συμβαίνει στην ΕΕ φάνηκε από προχθές από τη διακήρυξη της Βαλέτας και τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά», συμπλήρωσε. 

«Δεν είμαστε εμείς που θα επιβεβαιώσουμε ή θα διαψεύσουμε ότι ξεκίνησαν οι τουρκικές γεωτρήσεις, αλλά έχουμε απειλές και για δεύτερο ερευνητικό σκάφος και δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, έχουμε και πολύ προσβλητικές δηλώσεις για την Κυπριακή δημοκρατία για την ΕΕ, η στάση της Τουρκίας πρόκειται για παραβίαση της ΕΕ πλέον», επισήμανε ο ίδιος.

Το Φατίχ βρίσκεται 36 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Κύπρου και η Τουρκία ισχυρίζεται ότι ενεργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και ότι θα κάνει γεωτρήσεις ήδη αυτό αποτελεί παραβίαση της ΑΟΖ, τόνισε.